Nasilje nad novinarkama u svijetu u porastu

Nasilje nad novinarkama u svijetu u porastu

Nasilje nad novinarkama u svijetu u porastu

Koalicija za žene u novinarstvu zabilježila je najmanje 81 slučaj prijetnji i nasilja nad novinarkama širom svijeta tokom mjeseca avgusta.

foto: Pixabay

Od hapšenja i pritvora, do fizičkih napada i uznemiravanja putem interneta, različite vrste incidenata koji su registrovani u prošlom mjesecu čine oko petinu slučajeva ukupno dokumentiranih tokom ove godine.

Zabilježeno je najmanje 26 pritvora novinarki širom svijeta, 14 slučajeva napada i onemogućavanja rada na terenu, a 12 novinarki je povrijeđeno u eksplozijama u Bejrutu. Registrovana su i četiri slučaja uznemiravanja preko interneta, kao i četiri slučaja novinarki kojima je prijećeno nasiljem.

Protiv pet novinarki podignute su pravne prijave, a trima novinarkama su oduzete akreditacije u Bjelorusiji. U avgustu su također zabilježena tri slučaja seksualnog uznemiravanja, tri slučaja diskriminacije i uznemiravanja na rasnoj osnovi, dvije novinarke su uhapšene i dvije fizički napadnute.

Među zemljama gdje je sigurnost novinarki trenutno najugroženija su Bjelorusija, Liban i Pakistan. Samo u Bjelorusiji identificirana su 33 slučaja različitih oblika kršenja prava novinarki.

Cijeli izvještaj možete pročitati ovdje.

Izvor: Safe Journalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.