Nevladine organizacije i mediji na meti slovenske vlade

Nevladine organizacije i mediji na meti slovenske vlade

Nevladine organizacije i mediji na meti slovenske vlade

Osamnaest nevladinih organizacija iz Slovenije primile naredbu da napuste zgradu u kojoj se nalaze od sredine 1990. 

Foto: Mirovni institut

Osamnaest nevladinih organizacija iz Sloveniji, uključujući i Mirovni institut i Asocijaciju filmskih producenata, primile su od Ministarstva kulture Slovenije poziv za sporazumni raskid zakupa i naredbu da napuste zgradu u kojoj se nalaze u ulici Metelkova 6 u Ljubljani do 31. januara 2021. Ako ako to ne učine, Ministarstvo je zaprijetilo da će deložaciju provesti putem suda, o trošku nevladinih organizacija. Razlog je taj što Ministarstvo navodno treba prostorije za vlastitu upotrebu i namjerava ih obnoviti, iako proračun ne predviđa sredstva za takvu obnovu do 2023. godine, a Ministarstvo stanarima nije ponudilo zamjenske prostore, niti je ušlo u bilo kakav dijalog s njima, navodi se u peticiji koja je pokrenuta protiv ovakvog postupka.

''Raskid najma došao je na naše adrese nenajavljen i baš na dan proglašenja epidemije virusa SARS-CoV-2 i policijskog sata. Snažno protestiramo protiv djelovanja Ministarstva kulture i smatramo ga napadom na civilno društvo i neovisnu kulturu s ciljem sprečavanja funkcionisanja kritične javnosti. Aktuelna vlada, a posebno najveća vladina stranka, SDS, nikada nisu skrivale ove namjere'', navedeno je u peticiji.

Nevladine organizacije u Sloveniji, uključujući i medijske, sve su više na meti vladinih restriktivnih mjera i neprijateljske retorike. Slovenska demokratska stranka i premijer Janez Janša svoje neprijateljstvo, kako se navodi u peticiji, usmjerava ''posebno prema nevladinim organizacijama koje se bave neovisnom kulturnom produkcijom i brane ljudska prava, slobodu medija i okoliš. Na njih su primijenjena zakonska i finansijska ograničenja, a epidemija se koristi da opravda takve mjere. Na udaru su i mediji, sudstvo i nezavisna državna tijela.''

Vlada, naprimjer, blokira plaćanja filmskim producentima cijelu godinu, dok je Ministarstvo kulture počelo mijenjati pravila o sastavu komisija koje odlučuju o sufinansiranju projekata nevladinih kulturnih organizacija tako da će ministar imati potpunu kontrolu nad raspodjelom sredstava.

Organizacije koje su dobile poziv za napuštanje prostorija pokrenule su peticiju protiv ovakvog postupka s zahtjevom da i dalje mogu koristiti prostorije u kojima se nalaze od sredine 1990. i da vlada omogući slobodno, sigurno i podržavajuće okruženje za civilno društvo i nezavisnu kulturu.

Peticiju možete potpisati ovdje.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.