Newsweek konferencija o slobodi medija danas u Beogradu

Newsweek konferencija: Velika novinarska imena okupljena u Beogradu

Newsweek konferencija o slobodi medija danas u Beogradu

Prva Međunarodna konferencija o slobodi medija koju su organizovali magazin Newsweek i kompanija Adria Media Group održava se danas u Beogradu. Konferenciji prisustvuje više od 20 novinara i urednika, kao i medijskih stručnjaka koji diskutuju o važnim pitanjima novinarstva današnjice.

Foto: Zorana Jevtić/Newsweek

Na konferenciji, između ostalih, učestvuje i Kristinn Hrafnsson, glasnogovornik Juliana Assangea i Wikileaksa koji je tokom panela "Kako se svijet promijenio" izrazio nadu da će među novinarima doći do većeg jedinstva kako bi bili sposobni pružiti otpor pritiscima vlasti. Novinar njemačkog magazina Stern Hans-Martin Tillack skrenuo je pažnju na činjenicu da su države uvijek prijetnja po slobodu medija, čak i u zemljama Zapadne Evrope.

Direktor organizacije Ethical Journalism Network, Aidan White govorio je o problemima s kojima se novinarska profesija danas suočava. „Mi moramo ponovo da osvojimo duh profesionalnosti našeg zanata. Etičko novinarstvo nije pisanje bilo čega, mi zastupamo javne interese, a ne lične“, izjavio je White.

Organizatori ove konferencije poseban fokus stavili su na oblast istraživačkog novinarstva, kao i ključna pitanja s kojima se susreće medijski sektor u regiji.

Tok konferencije može se pratiti uživo na web stranici magazina Newsweek, kao i na Twitteru pod hashtagom #newsweekfreepress.

Izvori: Newsweek, Vijesti.me