Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo targetiranje kosovskih medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo targetiranje kosovskih medija na srpskom

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo targetiranje kosovskih medija

Ovo nije prvi slučaj ozbiljnog targetiranja i prijetnji novinarima portala KoSSev.

foto: NUNS / Facebook

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo najnovije prijetnje i targetiranje kosovskih medija na srpskom - Kosovo online, radio Kontakt plus, radio Kosovska Mitrovica i Tv Most, ali prije svega portala KoSSev, koje je, kako navode, započeto u Telegram kanalu “Zečevi KiM” u kome se kroz više objava i dva videa spominju  mediji koji se targetiraju kao “neprijatelji srpskog naroda i Srbije koji su pod uticajem NATO-a i Zapada”.

Posebno zabrinjava, dodaje NUNS, video sa scenama obračuna iz filma “Dobar, loš, zao”, gdje sve vrijeme stoji logo Kossev, a prekida se u momentu kada treba da odjekne pucanj.

Ovo nije prvi slučaj ozbiljnog targetiranja i prijetnji novinarima portala KoSSev, podsjetili su iz NUNS-a i pozvali nadležne organe da ispitaju sve okolnosti vezane za prijetnje koje ugrožavaju sigurnost svih novinara na Kosovu.

Zanimljivo je, kako navode, da vrijeme nastanka Telegram kanala “Zečevi KiM” koincidira sa gašenjem stranica koje su se povezivale sa “Sjevernom brigadom” a koju je Vlada Kosova nedavno proglasila za terorističku, zabranivši njen rad jer “predstavlja prijetnju ustavnom poretku i bezbjednosti”.

Posebnu zabrinutost NUNS vidi u tome što prijetnje dolaze nekoliko dana nakon videa u kome su targetirani novinari United medije.

„Podsjećamo predstavnike vlasti da moraju da reaguju u ovako ozbiljnim slučajevima targetiranja novinara i medija, i da javno osude takvo ponašanje, o čemu je govorila i predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever, koja je juče pozvala Vladu Srbije da javno osudi napade na novinare“, navodi NUNS.

Podsjetili su i na to da je „jedan ovakav video, nepotpisan, urađen na sličan način, bio uvod u tragični događaj Olivera Ivanovića“. Upravo zbog toga, kako navode, očekuju da država i njeni organi ozbiljno shvati ove i slične incidente.

Urednica portala KoSSev, Tatjana Lazarević će ovaj slučaj prijaviti Posebnom tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal.

Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.