Nizozemska televizija uklanja logotipe sa službenih vozila zbog učestalosti napada na novinare

Nizozemska televizija uklanja logotipa sa službenih vozila zbog povećanja broja napada na njene novinare

Nizozemska televizija uklanja logotipe sa službenih vozila zbog učestalosti napada na novinare

Evropska federacija novinara navodi da je agresija prema novinarima u zemljama “sigurnih” demokratija u neviđenom porastu.

foto: efj/NOS logo

Državna televizija Nizozemske NOS je zbog povećanja broja napada na njene novinare, kao i povećanog straha od daljeg uznemiravanja, od 15. oktobra ove godine počela uklanjati logotipe sa službenih vozila, piše Evropska federacija novinara. Kako se navodi, uvođenjem takve mjere zaštite mogla bi se povećati sigurnost novinara zbog toga što neće odmah biti prepoznatljivo za koga rade.

Evropska federacija novinara piše da je glavni urednik Marcel Gelauff rekao da je takav potez poraz za NOS i novinarstvo i dodao da su gotovo svakodnevni napadi na novinare, poput prijetnji, presijecanja puta na cesti ili uništavanja automobila značajno otežali novinarski posao.

Agresija protiv novinara u neviđenom je porastu u Zapadnoj Evropi, navodi Evropska federacija novinara, referirajući se na zemlje u kojim vladaju “sigurne” demokratije poput Njemačke, Švedske, Francuske i Nizozemske, a odluka NOS-a o uklanjanju logotipa sa službenih vozila je stoga zastrašujuća.

Uklanjanje logotipa sa službenih vozila je samo još jedna u nizu mjera zaštite NOS-a jer je ta televizija prethodno uvela i korištenje nadzornih kamera prilikom izvještavanja.

Nizozemskoj platformi Persveilig je za samo godinu prijavljeno više od 100 napada na novinare, a platforma je inicijativa Nizozemskog sindikata novinara (NJV), Udruženja glavnih urednika, policije i državnog tužilaštva za jačanje položaja novinara protiv nasilja.

Novinarski sindikat te zemlje je u decembru 2018. potpisao sporazum o zaštiti novinara sa ministrom pravosuđa i državnom policijom koji je bio jedinstven u Evropi. Evropska federacija novinara piše da su mjere iz potpisanog sporazuma uključivale prevenciju i obuke za novinare i poslodavce o jasnim načinima za prijavu napada i zastrašivanja, a navodi se i da se potpisanim sporazumom davao prioritet slučajevima koji se tiču nasilja nad novinarima.

Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica 2020, Nizozemska se nalazi na 5. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.