Nova platforma čuvat će priče i u slučaju ubistava i prijetnji novinarima

Nova platforma čuvat će priče i u slučaju ubistava i prijetnji novinarima

Nova platforma čuvat će priče i u slučaju ubistava i prijetnji novinarima

Platformu pokreće autor koji je i sam imao problema zbog svog izvještavanja.
 
Foto: Pixabay
 
Richard Laurent, francuski autor istraživačkih filmova i osnivač neprofitne platforme Freedom Voices Network, planira pokrenuti online platformu koja bi omogućila “život” istraživačke priče i u slučaju da novinari zbog prijetnji i ubistava budu spriječeni da nastave raditi na njoj.
 
Platforma će zvanično biti pokrenuta 31. oktobra, s ciljem da postane sigurno mjesto na kojem će novinari moći upoloadovati svoj rad, na kojem će Richard i njegov tim nastaviti raditi u slučaju da autori budu ušutkani, piše Columbia Journalism Review.
 
Iako je cilj platforme da se novinarske priče sačuvaju u tragičnim trenucima, inicijatori se nadaju da će pomoći i u zaštiti novinara.
 
“Ideja je da se kaže ljudima koji bi uhapsili ili ubili novinara da, ako učine tako, bit će 10, 20, 30 ili možda 40 novinara koji će nastaviti njegov rad, i osigurati da priča ne bude, također, ubijena, nego da se nastavi i napravi još više buke”.
 
Richard Laurent je i sam imao problema zbog svog rada kada je izvještavao o korupciji vlade u Azerbejdžanu. Nakon što mu je fikser rekao da ga promatraju, Richard je napravio kopiju svojih snimaka i dao ih azerbejdžanskoj reporterki Khadiji Ismayilova koja ih je prokrijumčarila u Francusku. Laurent je zatim zadržan na aerodromu, zaplijenjena mu je oprema, ali zahvaljujući njihovom zajedničkom potezu, materijal je sačuvan.