Nova ubistva i hapšenja novinara u Iraku

Nova ubistva i hapšenja novinara u Iraku

Nova ubistva i hapšenja novinara u Iraku

Novinar i kamerman Dijlah TV ubijeni nakon izvještavanja sa antivladinih protesta u Iraku.

foto: Dijlah TV

Novinar iračke Dijlah TV Ahmad Abdelsamad i njegov kamerman Safaa Ghali ubijeni su desetog januara nakon izvještavanja sa antivladinih protesta u iračkom gradu Basra.

Novinara Abdelsamada i kamermana Ghalija ubili su u autu nepoznati napadači, a kako piše Komitet za zaštitu novinara, Abdelsamad je preminuo na licu mjesta, a kamerman Ghali je od posljedica ranjavanja preminuo u bolnici.

Nekoliko sati prije ubistva, novinar Abdelsamad je objavio video u kojem je kritikovao hapšenja koja su vojska i sigurnosne snage zbog protesta izvršili u Basri.

Antivladini protesti u Iraku počeli su 1. oktobra prošle godine i od tada su u ovoj zemlji nepoznati napadači ubili šest novinara, pišu Reporteri bez granica.

"Iračke novinare i dalje ubijaju, a njihova ubistva prolaze nekažnjeno jer vlasti ne provode ozbiljne istrage", rekla je Sabrina Bennoui, voditeljica Ureda za Bliski istok Reportera bez granica.

Tokom protesta u Basri 10. januara, uhapšeni su i novinar televizije AL-Ghadeer Fuad Al-Halfi, kamerman Reutersa Mohamad Al-Fartusi i fotograf Al-Sharqiyah Ahmad Raed, koji su sat vremena nakon hapšenja pušteni na slobodu. Sudbina fotografa Mamouna Mohamada, koji je također uhapšen, je i dalje nepoznata, pišu Reporteri bez granica.

Policija je uništila i kameru novinara Radija Al-Mirbada Mustafe Shaheena kojem je rečeno da će biti uhapšen ukoliko nastavi pratiti proteste.

Irak se na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu nalazi na 156. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: RSF, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.