Novinari Maria Ressa i Dmitrij Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir

Novinari Maria Ressa i Dmitry Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir

Novinari Maria Ressa i Dmitrij Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir

Novinarima je Nobelova nagrada za mir dodijeljena zbog njihovih napora da svojim radom zaštite slobodu izražavanja.

foto: screenshot Twitter

Između 329 kandidata, ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodijeljena je novinarima Mariji Ressa i Dmitriju Muratovu koji su nagrađeni zbog svoje borbe za slobodu izražavanja u zemljama iz kojih dolaze, odnosno na Filipinima i u Rusiji, piše BBC.

Maria Ressa, suosnivačica web portala Rappler, dobila je pohvale zbog toga što je, kako se navodi, koristila slobodu izražavanja kako bi razotkrila zloupotrebu moći, upotrebu nasilja i porast autoritarnog režima u svojoj rodnoj zemlji, na Filipinima.

Osim toga, Ressa je dobitnica i UNESCO-ve nagrade za slobodu medija, a zbog svog izvještavanja je bila hapšena i izložena brojnim prijetnjama, uznemiravanju i online kampanjama mržnje.

Ressa je, kako piše BBC, nakon dobijanja Nobelove nagrade za mir rekla da ništa nije moguće bez činjenica, kao i da bi svijet bez činjenica bio svijet bez istine i povjerenja.

BBC za Muratova, suosnivača i urednika nezavisnih novina Novaja Gazeta, piše da decenijama brani slobodu govora u Rusiji pod sve izazovnijim uslovima.

Muratov je, kako se navodi, u intervjuu za kanal Poyom rekao da nije očekivao nagradu, kao i da ona predstavlja odmazdu za rusko novinarstvo koje se potiskuje.

Nobelova nagrada za mir dodjeljuje se u čast pojedincima ili organizacijima koji su učinili najviše ili najbolje “za bratstvo među narodima”.

U saopštenju Komiteta Nobelove nagrade za mir se navodi da nezavisno i činjenično novinarstvo služi kao zaštita od zloupotrebe moći, laži i ratne propagande, te da je bez slobode izražavanja i slobode medija teško promovisati “bratstvo među narodima, razoružanje i bolji svjetski poredak”.

Izvor: BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.