Novinari ne treba da šute

Novinari ne treba da šute

Novinari ne treba da šute

Desetine novinara su se okupili ispred FUP-a da iskažu nezadovoljstvo zbog odnosa prema kolegama sa RSE.

Neformalna grupa novinara okupila se u 14 sati ispred zgrade Federalne uprave policije u Sarajevu, kako bi iskazali "nezadovoljstvo zbog nedavnih prijetnji policajaca ekipi Radija Sloboda Evropa".

Protest je organizovan zbog kako je rečeno "lošeg odnosa prema novinarima i prošlosedmičnog grubog i neprofesionalnog odnosa prema ekipi Radija Slobodna Evropa, kada im je prijećeno 'batinama' i onemogućeno snimanje".

Pritisci na novinare se tiču svih nas, rekli su pojedini okupljeni, a novinarka RSE Marija Arnautović prema kojoj se policajac prošle sedmice krajnje grupo ponašao i prijetio joj, izjavila je da se osjećala ugroženo.

“To nije način na koji policija treba da se ponaša. Rekao mi je da sam bezobrazna, da sam za njega niko i ništa. Velika zahvalnost kolegama, ovo nije RSE organizovala, nego neformalna grupa kolega na drustvenim mrežama”, kaže ona, “Mislim da ne treba da šutimo, da treba da stanemo jedni uz druge”.

Federalna uprava policije je ranije izdala saopštenje u kojem je optužila novinarku i snimatelja RSE da su napravili incident i, kako su naveli, kontaminirali sigurnosni prostor i učinili ga visokorizičnim.