Novinari Radiotelevizije Bjelorusije napustili svoja radna mjesta

Novinari Radiotelevizije Bjelorusije napustili svoja radna mjesta

Novinari Radiotelevizije Bjelorusije napustili svoja radna mjesta

Oslobođenim novinarima koji su uhapšeni tokom protesta nisu poništene prethodno izrečene kazne i oni u svakom momentu mogu biti ponovo uhapšeni.

foto: Belteleradio

Novinari i urednici bjeloruskog javnog servisa Radiotelevizije Bjelorusije napustili su danas svoja radna mjesta u znak podrške protestima koji u ovoj zemlji traju od 9. avgusta zbog rezultata predsjedničkih izbora. Oni su u subotu zatražili da im se omogući nezavisno izvještavanje s protesta, a ako ovaj zahtjev bude odbijen, najavili su štrajk. Štrajk su pokrenuli i hiljade radnika iz fabrika.

Evropska federacija novinara piše da se u subotu, u blizini zgrade Radiotelevizije Bjelorusije, okupilo na hiljade građana koji su uzvikivali: "Istina!", "Štrajk!", "Oslobađanje", "Tribunal". 

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez izjavio je da vlasti Bjelorusije moraju shvatiti da će novinari i dalje raditi svoj posao od javnog interesa i pozvao novinare javnog servisa da se pridruže Udruženju novinara Bjelorusije.

Udruženje novinara Bjelorusije (BAJ) je tokom ovih protesta zabilježilo 160 slučajeva grubih kršenja prava novinara, uključujući proizvoljne kazne zatvora, novčane kazne i premlaćivanja. Prema podacima ovog udruženja, od 9. augusta je u ovoj zemlji uhapšeno 69 novinara, a 36 ih je pretučeno i povrijeđeno. Nakon apela za oslobađanje zatvorenih novinara, većina ih je puštena na slobodu, a Udruženje novinara Bjelorusije piše da se u pritvoru trenutno nalazi još dvoje novinara. Iz ovog udruženja pišu i da kazne koje su izrečene prethodno uhapšenim novinarima nisu poništene, te da oni u bilo kojem momentu mogu biti ponovo uhapšeni.

Izvor: EFJ, BAJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.