Novinarka Anđela Đikanović puštena iz pritvora

Novinarka Anđela Đikanović puštena iz pritvora

Novinarka Anđela Đikanović puštena iz pritvora

Novinarka je uhapšena zbog sumnje da je objavljivanjem teksta počinila krivično djelo izazivanje panike i nereda.

foto: Unsplash

Anđela Đikanović, novinarka i bivša urednica crnogorskog portala FOS media, je nakon hapšenja zbog sumnje da je objavljivanjem teksta "FOS otkriva: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan" počinila krivično djelo izazivanja panike i nereda, jučer puštena na slobodu.

„U zemlji koja se hvali da je na vratima Evropske unije, hapsiti novinare po nalogu Vlade je sramno. Odgovornost za netačnu informaciju snosi i policija koja nije dala zvanični stav, ali je požurila da stavi lisice na ruke novinarki“, nakon hapšenja je rekla generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore, Mila Radulović.

Novinarka Đikanović je uhapšena u nedjelju nakon objavljivanja teksta u kojem je bilo navedeno da će „oko 250 pripadnika ROSU-specijalne kosovske jedinice stajati na raspolaganju crnogosrskim bezbjednosnim organima na dan okupljanja u Podgorici“, što je crnogorska Vlada demantovala i istakla da se radi o lažnoj informaciji koja je za cilj imala da uznemiri javnost i izazove nerede, i od Tužilaštva zatražila da hitno reaguje, piše Analitika.

Nakon hapšenja, Đikanović je negirala optužbe i dala otkaz na portalu FOS media koji je uputio javno izvinjenje zbog, kako su napisali, objavljivanja netačne informacije koja za cilj nije imala izazivanje „panike i širenja uznemirenosti među građanima Crne Gore“.

Hapšenje novinarke Đikanović su pored Društva profesionalnih novinara Crne Gore, osudili  Reporteri bez granica i Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, a slučaj je pratila i Evropska komisija.  

Izvori: Vijesti.me, Analitika

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.