Novinarku u Nigeru uhapsili neidentifikovani muškarci

Novinarku u Nigeru uhapsili neidentifikovani muškarci

Novinarku u Nigeru uhapsili neidentifikovani muškarci

Medijske organizacije zahtijevaju hitno oslobađanje nigerske novinarke Samire Sabou.

foto: Samira Sabou/Facebook

Novinarku Samiru Sabou iz Nigera 30. septembra uhapsili su neidentifikovani muškarci, javile su organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ) i pozvale vlasti Nigera da je hitno oslobode. 

„Vlasti Nigera moraju hitno identifikovati muškarce koji su uhapsili novinarku Samiru Sabou i osigurati njeno oslobađanje i sigurnost“, izjavila je Angela Quintal, koordinatorica programa CPJ-a za Afriku.

„Ovo hapšenje produbljuje zabrinutost CPJ-a o radnom okruženju nigerskih novinara i njihovoj mogućnosti da informišu nigersku javnost bez straha od odmazde“, dodala je.

U subotu, 30. septembra, kako piše CPJ, četvorica muškaraca u civilu uhapsila su Sabou u glavnom gradu Nigera Niameyju. Njen suprug, Abdoul Kader Nouhou, u razgovoru sa CPJ putem telefona, kazao je da je bio prisutan prilikom njenog hapšenja, kao i da je jedan od muškaraca pokazao iskaznicu, ali je odbio da pokaže svoje ime.

Prema njegovim riječima, muškarci su odveli Sabou do neoznačenog vozila i stavili joj kapuljaču na glavu, a zatim su se vratili u kuću i uzeli joj telefon prije nego što su se odvezli. Dodao je da ne zna gdje je Sabou odvedena, a pravosudna policija u Niameyju je negirala da ju je uhapsila.

U januaru 2022. Visoki sud u Niameyju, piše CPJ, osudio je Sabou na uslovnu zatvorsku kaznu od mjesec dana i novčanu kaznu zbog optužbi za „klevetu putem elektronskih sredstava komunikacije“ u vezi s izvještavanjem o problemima trgovine drogom u Nigeru. Ona je takođe zatvorena 2020. godine zbog optužbi za cyber kriminal zbog objave na njenoj Facebook stranici o reviziji nigerske vojske.

Hapšenje Sabou je posljednje u porastu kršenja prava medija u Nigeru otkako se desio državni udar u julu, kazali su iz Koalicije za žene u novinarstvu. Vojnici su 26. jula svrgnuli Mohameda Bazuma, demokratski izabranog predsjednika Nigera, i postavili vojnu vladu pod nazivom Nacionalno vijeće za zaštitu domovine (CNSP).

Prošlog mjeseca Sabou je, navodi CFWIJ, progovorila protiv vojnog režima zbog pokušaja da zastraši i ušutka njeno izvještavanje.

„Primila sam telefonski poziv od vojnika čiji čin ili položaj neću otkrivati“, napisala je Sabou.

„Između ostalog pitao je zašto sam jutros na svojoj stranici podijelila poruku bivšeg predsjednika Mohameda Bazuma. Prema njegovim riječima, nisam to trebala učiniti budući da sam učestvovala na sastanku između vojnog režima i civilnog društva. Ovakvo ponašanje i negiranje etičke prakse je upravo ono što osuđujemo posljednjih trinaest godina“, kazala je ona.

Koalicija za žene u novinarstvu je istakla da je Sabou poznata po razotkrivanju korupcije bivših predsjednika i osuđivanju nedjela sadašnjeg vojnog vrha.

„Njeno pritvaranje je duboko zabrinjavajuće i ukazuje na nedostatak poštovanja prema kritičnim glasovima u novom režimu. Zahtijevamo da vlasti otkriju gdje se nalazi Sabou i da je odmah puste“, naveli su iz CFWIJ.

Organizacija podsjeća da su medijski radnici u Nigeru suočeni s povećanim izazovima otkako se desio puč u toj zemlji. To je dovelo do porasta antizapadnog raspoloženja jer je svrgnuti predsjednik Bazoum bio snažan saveznik Zapada. 

Tenzije su rezultirale napadima na nekoliko nigerskih novinara i blokiranjem francuskih informativnih kanala. Strani novinari su takođe izvijestili o neprijateljskom okruženju, uključujući prijetnje i zastrašivanje dok su izvještavali o demonstracijama.

CPJ podsjeća da se 25. augusta pridružio najmanje 79 drugih organizacija i novinara u pozivu vojnim vlastima Nigera da zaštite prava i sigurnost novinara. 

​Izvor: CPJ, CWFIJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.