Novinarska mreža uz redakciju Novosti

Novinarska mreža uz redakciju Novosti

Novinarska mreža uz redakciju Novosti

Neformalno regionalno novinarsko udruženje "Novinarska mreža" obratilo se javnosti saopćenjem povodom poziva hrvatske udruge "U ime obitelji" da se tjedniku "Novosti" prestanu isplaćivati sredstva iz proračuna Republike Hrvatske. Saopćenje prenosimo u cjelosti.
 
Foto: Pixabay
 
"Neformalno udruženje "Novinarska mreža", koje okuplja novinarke i novinare iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Kosova, pridružuje se apelu redakcije srpskog tjednika "Novosti" sa sjedištem u Zagrebu, te poziva hrvatsku i međunarodnu javnost, institucije Republike Hrvatske i strukovna udruženja, da protestiraju protiv javnoga linča, koji protiv redakcije tjednika predvode religijski fanatici i hrvatski nacionalisti okupljeni pod kapom udruženja "U ime obitelji".
 
Istim povodom podsjećamo da su naše kolegice i kolege iz tjednika "Novosti" već dugo izvrgnuti javnoj difamaciji i drugim vrstama pritisaka iz nacionalističkih krugova, predvođenih predsjednicom udruge "U ime obitelji" Željkom Markić. Ovim pritiscima ugrožena je sloboda njihovog rada, ali i fizička sigurnost članica i članova redakcije.
 
Hrvatsku i međunarodnu javnost pozivamo na osudu inicijativa udruge "U ime obitelji", koje u slučaju "Novosti" podrazumijevaju i svakodnevne napade na slobodu medija, a nadležne institucije Republike Hrvatske podsjećamo da su po službenoj dužnosti obavezne spriječiti daljnje akcije raspirivanja mržnje prema pripadnicima srpske i drugih manjina u Hrvatskoj, što ih inicira i predvodi spomenuta udruga.
 
Akcije udruge "U ime obitelji" već su dale vjetar u leđa nasilju prema pripadnicima LGBT populacije, a očigledno je da se isti rezultat priželjkuje kad su u pitanju pripadnici srpske manjine.
 
Kolege novinare i novinarke pozivamo na zajednički rad na istraživanju udruge "U ime obitelji", kao i njezine predsjednice Željke Markić, kako bi javnosti otkrili tko financijski stoji iza organizacije čiji je osnovni zadatak sijanje mržnje i straha u hrvatskom društvu."
 
Boris Pavelić, novinar (Hrvatska)
Đorđe Krajišnik, novinar (BiH)
Sanja Kljajić, novinarka (Srbija)
Borjan Jovanovki, novinar (Makedonija)
Ladislav Tomičić, novinar (Hrvatska)
Aleksandar Trifunović, novinar (BiH)
Elvir Padalović, novinar (BiH)
Ivor Fuka, novinar (Hrvatska)
Milica Plavšić, novinarka (BiH)
Maja Isović, novinarka (BiH)
Dinko Gruhonjić, novinar (Srbija)
Danka Derifaj, novinarka (Hrvatska)
Miodrag Sovilj, novinar (Srbija)
Biljana Žikić (Slovenija)
Dušan Komarčević, novinar (Srbija)
Hilma Unkić, novinarka (BiH)
Norbert Sinković, novinar (Srbija)
Petar Vidov, novinar (Hrvatska)
Iva Martinović, novinarka (Srbija)
Žarka Radoja, novinarka (Srbija)
Melisa Skender, novinarka (Hrvatska)
Nedim Sejdinović, novinar (Srbija)
Anamari Repić, novinarka (Kosovo)
Una Hajdari, novinarka (Kosovo)
Predrag Blagojević, novinar (Srbija)
Nidžara Ahmetašević, novinarka (BiH)
Ana Benačić, novinarka (Hrvatska)
Miloš Živanović, novinar (Srbija)
Mladen Velojić, novinar (Srbija)
Branka Dragović Savić, novinarka (Srbija)
Jelena Svirčić, novinarka (Hrvatska)
Marina Barukčić, novinarka (Hrvatska)
Saša Ćirić, novinar (Srbija)
Matej Zwitter, novinar (Slovenija)
Ilir Gaši, novinar (Srbija) 
Eldin Hadžović, novinar (BiH)
 
Podsjećamo, podršku za "Novosti", iskazali su i medijski eksperti iz regije, a na grubi napad na slobodu medija, upozorili su i iz redakcije tjednika.