Novinarska udruženja iz BiH osudila privođenje novinara i snimatelja O kanala Vahidina Mujagića

Novinarska udruženja iz BiH osudila privođenje novinara i snimatelja O kanala Vahidina Mujagića

Novinarska udruženja iz BiH osudila privođenje novinara i snimatelja O kanala Vahidina Mujagića

Mujagić je bio priveden jer je za potrebe novinarske priče snimao gasovod Rafinerije nafte Bosanski Brod.

foto: screenshot/O kanal

Snimatelj i novinar O kanala Vahidin Mujagić priveden je zbog snimanja gasovoda u Bosanskom Brodu, piše O kanal.

Nekoliko minuta nakon snimanja gasovoda koji je iz Hrvatske doveden u Rafineriju nafte Brod, Mujagiću su, kako je objasnio za O kanal, prišla dvojica zaštitara te rafinerije koji su tražili dozvolu za snimanje, a nakon što im je rekao da nema dozvolu jer je nije moguće dobiti, rekli su mu da prestane snimati nakon čega su pozvali policiju.

“Nakon desetak minuta došla su dva službenika policijske stanice Brod. Zatražili su dokumente, pitali su ko sam, šta sam, odakle sam, zbog čega sam tu, šta snimam. Ja sam rekao ko sam, predstavio se, dao dokumente, akreditaciju i rekao šta, na kraju krajeva, snimam”, za O kanal je rekao Mujagić.

Dodao je i da su mu policajci rekli da mu je potrebna dozvola za snimanje, a kada je i njima objasnio da je dozvolu nemoguće dobiti i pitao ih da li postoji negdje snimak tog gasovoda, Mujagić je rekao da su “šutili i nisu ništa rekli na to”. Nakon što su uzeli njegove podatke, policajci su mu, kako kaže, zatražili da obriše snimke.

“Nisam htio da izbrišem snimke. Onda su mi rekli da idem s njima u policijsku stanicu. Rekao sam nema problema, ali snimke ne mogu obrisati”, rekao je Mujagić i dodao da je na putu do policijske stanice jednog od policajaca nazvao pomoćnik komandira stanice koji je tražio da razgovara sa Mujagićem.

On mu je u razgovoru, kako kaže, rekao da se može vratiti nazad, ali da ne može tek tako snimati i da mora tražiti dozvolu ili da snima van kruga rafinerije.

“Ova dva policajaca su tražili da im dostavim dokumentaciju da sam tražio dozvolu za snimanje ili će u suprotnom poslati prekršajni nalog. Moram reći da me sramota što živim u BiH, u državi u kojoj građani i ljudi koji se bave ovim poslom, da ne možemo da snimimo gasovod koji je doveden u BiH, a druga država nam ga instalira u našu zemlju”, za O kanal je rekao Mujagić.

O kanal je, kako se navodi, uputio javni protest Ministarstvu unutrašnjih poslova u Republici Srpskoj i Policijskoj stanici Brod, a Upravni odbor Udruženja BH novinari je od tih institucija zatražio da detaljno ispitaju slučaj privođenja Mujagića i učine sve kako bi se ovakvi incidenti u budućnosti spriječili.

Iz Udruženja BH novinari smatraju da je privođenje Mujagića bilo bespotrebno i neopravdano posebno zbog toga što je bio na novinarskom zadatku i radio u interesu javnosti.

“Osim toga, upozorenja o zabrani snimanja određenih objekata moraju biti jasno istaknuta na vidnim mjestima i na svim pravcima iz kojih se prilazi tim objektima”, između ostalog je navedeno iz BH novinara.

Ukoliko je novinar počinio neki prekršaj, BH novinari pišu da on svakako za to treba odgovarati u skladu sa zakonom, ali da privođenje novinara koji je obavljao svoj novinarski zadatak u interesu javnosti predstavlja grubi atak na medijske slobode i novinarska prava.

Privođenje Mujagića osudilo je i Društvo novinara BiH iz kojeg su, kako piše Fokus.ba, poručili da napad na novinare i sprečavanje da obavljaju nesmetano svoj posao predstavlja napad na slobodu riječi i demokratiju. Osim novinarskih udruženja je, kako piše O kanal, privođenje Mujagića osudila i Misija OSCE-a u BiH iz koje su, kako se navodi, poručili da novinari moraju biti u mogućnosti da slobodno izvještavaju o temama od javnog interesa, bez miješanja u njihov rad ili opstrukcija.

Izvor: O kanal, BH novinari, Fokus

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.