NUNS: Grubo prekršeni etički i profesionalni standardi novinarstva

NUNS: Grubo prekršeni etički i profesionalni standardi novinarstva

NUNS: Grubo prekršeni etički i profesionalni standardi novinarstva

"NUNS upućuje najoštrije kritike uredništvu dnevnika Blic zbog teksta kojim se sugeriše da je poznati glumac obljubio maloletnika. NUNS smatra da je ovim skandaloznim tekstom, domanantno najavljenim na naslovnici, Blic grubo prekršio etičke i profesionalne standarde novinarstva", objavljeno je u saopštenju, koje je izdalo Nezavsino udruženje novinara Srbije. 

Prema pisanju Blica, protiv glumca Gorana Jevtića, podnesena je privatna krivična prijava za silovanje maloljetnika koju je podnio otac. NUNS ističe da se tekst, koji se zasniva na ovoj krivičnoj prijavi, takođe poziva i na neimenovane izvore i kako je "uprkos napomeni da je tužilaštvo poslalo predmet na provjeru u policiju", Blic objavio više fotografija, zajedno sa imenom i prezimenom glumca. Navodima o silovanju maloljetnika, Blic je prekršio Kodeks novinara Srbije koji obavezuje novinara da poštuje pravilo nevinosti i ne smije nikoga proglasiti krivim do izricanja presude.  

Na kršenje Kodeksa novinara Srbije, ukazali su i građani i građanke koji su pokrenuli online peticiju podrške Jevtiću gdje su istakli kako "solidarno stoje uz dramskog umjetnika u slučaju izazivanja nezapamćene medijske hajke od strane moćnog medijskog konglomerata, a u cilju povećanja profita".

Izvor: NUNS, Blic