OCCRP: Kako su Jan Kuciak i njegova zaručnica ubijeni

OCCRP: Kako su Jan Kuciak i njegova zaručnica ubijeni

OCCRP: Kako su Jan Kuciak i njegova zaručnica ubijeni

Godinu nakon ubistva slovačkog novinara i njegove partnerice Matrine Kušnirova, istraživanje OCCRP-a opisuje detalje zločina koji su počinili plaćenici.

foto: Peter Tkac/flickr

Za naknadu od 50.000 eura i oprost 20.000 eura duga, Slovak Zoltan Andrusko pristao je ubiti novinara koji je istraživao poslove italijanske 'Ndrangheta mafije u Slovačkoj.

Kako piše OCCRP na osnovu policijskih izvora, ponudu je dala Alena Zsuzsova, italijanska prevoditeljica i fikserka koja je radila za jednog od najbogatijih Slovaka, Mariana Kočnera, o kome je Kuciak ranije pisao. U izvršenju ubistva, Andrusku su pomogli bivši policajac Tomaš Szabo i bivši vojnik Miroslav Marček koji mu je i rođak.

Jan Kuciak je bio 27-godišnji istraživački novinar koji je radio za Aktuality.sk, kao i istraživanja za OCCRP. On i njegova zaručnica ubijeni su 21. februara u njihovoj kući u Velkoj Mači na jugoistoku Slovačke.

Izvor: OCCRP

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.