Od početka rata Hamasa i Izraela dnevno smrtno strada najmanje jedan novinar

Od početka rata Hamasa i Izraela dnevno smrtno strada najmanje jedan novinar

Od početka rata Hamasa i Izraela dnevno smrtno strada najmanje jedan novinar

“Ono što se dešava u Pojasu Gaze je tragedija za novinarstvo”

foto: Unsplash

U ratu između Hamasa i Izraela, koji je počeo 7. oktobra, prema podacima Reportera bez granica (RSF) ubijen je 41 novinar. Među njima je 36 palestinskih novinara koji su ubijeni u izraelskim napadima u Pojasu Gaze. RSF poziva na zaštitu onih koji su još tamo.

Nijedno mjesto nije sigurno za novinare i novinarke u Pojasu Gaze, bilo da su na otvorenom, u šatorima za novinare postavljenim u blizini bolnica, ili u svojim domovima ili u improvizovanim skloništima sa članovima svojih porodica, ističu iz RSF-a.

“Novinari u Pojasu Gaze koji pokrivaju jedan od najsmrtonosnijih ratova ovog stoljeća su u stalnoj opasnosti od smrti”, navodi se u saopštenju RSF-a.

Mjesec dana nakon napada Hamasa na Izrael i napada Izraela koji je uzvratio konstantnim bombardovanjem Pojasa Gaze, broj žrtava je zastrašujući, piše RSF. 

Među posljednjim žrtvama je Mohammad Abu Hassir, palestinski novinar koji radi za zvaničnu palestinsku novinsku agenciju Wafa. Poginuo je zajedno sa nekoliko članova svoje porodice u napadu na njegovu kuću u Gazi u noći 5. novembra. On je deveti novinar koji je ubijen u novembru na području gdje su zarobljeni civili, koji nemaju mogućnost izlaza, i koji žive, kako je jedan novinar rekao, “pod stalnim pritiskom vazdušnih, kopnenih i morskih napada”.

RSF navodi da su izraelske vlasti u više navrata govorile da njihove oružane snage “ne gađaju novinare”, ali da nisu krile nedostatak interesa da ih zaštite, kako se navodi u saopštenju RSF-a. Prema dosadašnjim informacijama RSF-a, deset od 36 novinara ubijenih u Pojasu Gaze ubijeno je dok su izvještavali.

Više od 50 medijskih redakcija je potpuno ili djelimično uništeno u izraelskim napadima, a posljednja je bila kancelarija agencije France-Presse (AFP) 3. novembra. Pet dana ranije, 28. oktobra, Izraelske odbrambene snage (IDF) su, kako je istakao RSF, obavijestile AFP i novinsku agenciju Reuters da ne mogu “garantovati sigurnost njihovih novinara u Gazi”.

“Ono što se dešava u Pojasu Gaze je tragedija za novinarstvo, sa više od jednog novinara ubijenim dnevno od 7. oktobra”, izjavio je Jonathan Dagher, šef odjela RSF-a za Bliski Istok.

Dodao je da broj ubijenih medijskih profesionalaca, uključujući hiljade civila, raste iz dana u dan.

“Svojim proizvoljnim zračnim napadima, izraelske oružane snage eliminišu novinare jednog za drugim bez oklijevanja”, kazao je između ostalog Dagher naglašavajući da je situacija hitna.

Pozvao je na zaštitu novinara u Pojasu Gaze, kao i na omogućavanje ulaska na teritoriju stranim novinarima.

Trojica fotoreportera, Ibrahim Lafi, Mohammed al-Salihi i Mohamad Jarghoun ubijeni su 7. oktobra, prvog dana rata, dok su izvještavali o napadima izraelske vojske na Pojas Gaze nakon napada Hamasa. Saīd al-Tawil, urednik i novinar lokalnog medija al-Khamisa Hisham al-Nawajha, i fotoreporter agencije Khabar Mohammad Sobboh, ubijeni su u napadu dok su izvještavali o ratu tri dana kasnije, 10. oktobra. Iste večeri još četiri novinara su ubijena u napadima u svojim kućama, zajedno sa članovima svojih porodica.

U danima koji su uslijedili, pa sve do juče, kada je RSF objavio ovaj tekst, broj ubijenih novinara je nastavio rasti. Tri reportera koji su radili u Gazi za Palestine TV, zvanični javni TV kanal palestinskih vlasti na Zapadnoj obali, ubijeni su sa članovima svojih porodica tokom napada na njihove domove 30. oktobra.

Od devet novinara ubijenih u sedam dana od početka novembra, tri su ubijena 2. novembra, dana kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Saznavši da je među ubijenim i njegov kolega Mohammed Abu Hatab, reporter Palestine TV skinuo je svoj prsluk sa oznakom press dok se javljao uživo u programu i s ljutnjom povikao: “Umiremo jedan za drugim, i niko nas više ne gleda (...) Nemamo nikakve koristi od bilo kakve zaštite, od bilo kakve međunarodne zaštite”.

Reutersov reporter Issam Abdallah ubijen je u južnom Libanu 13. oktobra, tokom napada u kojima je povrijeđeno šest drugih novinara koji rade za AFP, Reuters i Al Jazeeru. Istragom RSF-a utvrđeno je da je mjesto gdje su se nalazili novinari pogođeno sa dva udara iz pravca izraelske granice.

Četiri izraelska novinara ubijena su u napadu Hamasa 7. oktobra. Među njima je bio i Roee Idan, reporter novina YNet, koji je ubijen zajedno sa svojom porodicom. Njegove posljednje fotografije, snimljene nekoliko minuta prije smrti, objavljene su u novinama u kojima je radio, piše RSF.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) piše da je, otkako su počeli prikupljati podatke 1992. godine, posljednjih mjesec dana najsmrtonosniji za novinare. Takođe, prema njihovim podacima, do 7. novembra 2023. ubijeno je najmanje 39 novinara i medijskih radnika koji se nalaze među 11.000 ubijenih od početka rata. Smrtno je stradalo više od 9.900 ljudi u Gazi i na Zapadnoj obali i 1.400 u Izraelu.
 

Izvor: RSF

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.