Održana debata ''Oslobodi medije''

Održana debata ''Oslobodi medije''

Održana debata ''Oslobodi medije''

Foto: Medija Centar

Debata ''Oslobodi medije'', u organizaciji Kuće ljudskih prava i demokratije i Balkanske istraživačke mreže, održana je 12. februara u prostorijama Medija centra u Beogradu.

Mediji u Srbiji izloženi su cenzuri i autocenzuri nezapamćenoj na Balkanu, ali novinari moraju da se otrgnu pritiscima i nastave da prkose, poručili su  učesnici debate.

Direktorica BIRN-a Gordana Igrić, izjavila je da u Srbiji nije dozvoljeno da se čuje kritična riječ, glas otpora i bilo kakvo mišljenje koje ne kontrolira partijski sistem. ''Institucije ne funkcioniraju, ali postoji kritično tijelo; internet, građani i civilno društvo, koje poručuje glavnim medijima da više ne predstavljaju javni interes. Poručuju medijima da su izdali svoju ulogu i da treba da joj se vrate. Kontrola medija je do skora bila gora samo u Makedoniji, ali ju je Srbija prestigla po suženosti slobode govora''.

Novinarka sedmičnika "Vreme", Jovana Gligorijević, istakla je da su pritisci na medije normalna stvar i da ne treba očekivati da će nestati, ali da se moramo boriti protiv njih. "Sloboda se osvaja", poručila je Gligorijevićeva uz ocjenu da istraživačko novinarstvo u Srbiji postoji.

Urednik lista Kikindske, Željko Bodrožić, izjavio je da su list prestali da tuže od kada je isti dobio dva slučaja pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, ali da su u protekle dvije godine obilježile učestale finansijske kontrole poreske policije. Bodrožić je naglasio da je mnogo načina za discipliniranje medija u Srbiji, a da je najvažniji način distribucija novca iz općinskih budžeta.

Izvršna direktorica Građanskih inicijativa, Maja Stojanović, kazala je da postoje zakoni o dostupnosti informacija, ali i naznake da se zakoni ne poštuju. ''Ne odgovara se na pitanja građana i medija, već se govori o kredibilitetu tih građana i medija'', izjavila je Stojanovićeva, te naglasila da su i građani i njihova udruženja odgovorni za situaciju u medijima, jer nisu dovoljno radili da bi mediji bili slobodni.

Učesnici debate su se saglasili da je za "osvajanje slobode u medijima", neophodno napraviti širu koaliciju novinara, predstavnika civilnog društva i građana.

Debata ''Oslobodi medije'' uvod je u seriju debata o stanju slobode izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji pod zvaničnim hashtagom #OslobodiMedije.

Izvor: Medija Centar, N1