Održana komemoracija novinaru Mladenu Mariću

Održane komemoracija i sahrana novinaru Mladenu Mariću

Održana komemoracija novinaru Mladenu Mariću

Foto: N1

Jučer u Sarajevu sahranjen je bh. novinar Mladen Marić, koji je preminuo u petak u 59. godini na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. 

Prije sahrane održana je komemoracija u prostorijama RTV Doma, kojoj su prisustvovali brojni uposlenici javnog radio-televizijskog servisa BiH, Radio-televizije Federacije BiH, Marićeve kolege, prijatelji i članovi porodice.

Mladen Marić je rođen 1960. godine i gotovo svoj cijeli radni vijek proveo je na FTV-u, bivšoj TVSA, kasnije RTVBiH. Godinama je radio na različitim temama, a njegov rad će ostati zapamćen po vanjskopolitičkoj emisiji "Paralele", u kojoj je pružao informacije o najvažnijim dešavanjima u svijetu.

“Nedavno sam spomenuo da je iščekivao 700. emisiju 'Paralela'. Emisiju koju je živio i volio, koju je radio u ime ugnjetavanih i malih, i svojim perom stajao iza njihove tegobe i boli”, podsjetio je urednik Informativnog programa FTV-a Željko Tica.

Mirza Huskić, urednik Redakcije vanjske politike, poručio je da je Marić u svojim emisijama bio na strani “malih i obespravljenih”.

Generalni direktor RTV-a FBiH Džemal Šabić poručio je da je Marić uvijek imao svoje ideje koje je provodio do kraja.

“Mladen Marić je bio i novinar i umjetnik i političar, čovjek s kuražem i odmjerenim stavovima. Nekad vrlo prkosan, hrabar, prava televizijska zvijezda. Ne treba zaboraviti važne stvari, a to je to što je Mladen Marić učinio u formiranju ovog društva, u televiziji, svojim stajalištima, nastupima, šarmantnošću i često vrlo genijalnom i hrabrom idejom. Zato ne bi trebalo zaboraviti na stvari na koje je Mladen uticao svojim radom i svojim životom”, poručio je Šabić.

Ispred Udruženja BH novinari, Borka Rudić je rekla da je za Marića bila karakteristična njegova hrabrost da se suprotstavlja moćnima.

“Bojim se da nema više toliko novinara koji su spremni drugima reći sve u lice. To nam treba. Možda ćemo kroz sjećanje na Mladena uspjeti da kod mladih generacija probudimo takvu vrstu radoznalosti, hrabrosti i osebujnosti. Zato bih voljela da čuvamo uspomene na takve ljude, ne zato da bismo žalili za prošlim vremenima već ostavili prostor za nove generacije koje dolaze. Mladen je napravio dobar temelj”, rekla je Rudić.

Mladen Marić je sahranjen na groblju Vlakovo.

Izvor: FTV

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.