Oprečna mišljenja o novom Zakonu o medijima u Ukrajini

Oprečna mišljenja o novom zakonu o medijima u Ukrajini

Oprečna mišljenja o novom Zakonu o medijima u Ukrajini

RSF pozdravlja novi Zakon o medijima, dok druge organizacije kažu da bi mogao ograničiti slobodu medija.
 
foto: Pixabay
 
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je 29. decembra 2022. novi Zakon o medijima u toj zemlji nakon što ga je odobrio parlament, javljaju Reporteri bez granica (RSF), koji kažu da taj Zakon u cjelini uspostavlja povoljan okvir za medije, uprkos ratu u toj zemlji, ali da su potrebna poboljšanja kako bi se očuvala potpuna nezavisnost medijskog regulatora.
 
Jedan od uslova za prijem Ukrajine u Evropsku uniju (EU) bio je i donošenje novog zakona o medijima koji usklađuje ukrajinsko zakonodavstvo sa evropskim pravom i olakšava identifikaciju vlasnika medija.
 
Zakon navodi mnoge tačke koje su ranije bile odsutne u ukrajinskom zakonodavstvu i koje su potrebne za povoljnije okruženje za nezavisne medije, piše RSF, navodeći primjer uvođenja koregulatornih mehanizama koji olakšavaju dijalog između medijskog regulatora i medija, te obezbjeđuje pravni status online medijima i društvenim mrežama.
 
“Pozdravljamo ovu reformu na koju se čekalo nekoliko godina i poboljšanja koja su napravljena prije njenog konačnog usvajanja”, izjavila je Jeanne Cavelier, šefica odjela RSF-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju. Ipak, dodala je da u ovoj organizaciji očekuju dodatne napore od vlasti da se ova reforma završi kako bi se očuvala potpuna nezavisnost medijskog regulatora čim se ukinu ustavna ograničenja vezana za trenutni rat.
 
Zakon pojašnjava i proširuje ovlasti medijskog regulatora, ali da bi se garantovala puna nezavisnost regulatora i profesionalizam njegovog sastava i odluka, iz RSF-a kažu da je potrebno promijeniti proces imenovanja članova. Da bi to učinio, prema navodima Romana Holovenka, pravnika Instituta za masovne komunikacije (IMI), partnerske organizacije RSF-a u Ukrajini, parlament mora izmijeniti Ustav zemlje, što je nemoguće sve dok je vanredno stanje u zemlji koje je na snazi otkako je u februaru prošle godine počela ruska invazija na Ukrajinu.
 
Ipak, s druge strane, prema pisanju The New York Timesa, za ovaj novi Zakon o medijima u Ukrajini kritičari kažu da bi mogao ograničiti slobodu medija u Ukrajini.
 
U svom tekstu objavljenom 30. decembra 2022. ovaj medij navodi da su ukrajinski novinari i međunarodne grupe za slobodu medija podizale uzbunu zbog zakona dok je napredovao kroz parlament, kazavši da ide daleko dalje od onoga što zahtijeva EU optužujući vladu da koristi obaveze članstva kao izgovor da preuzme veću kontrolu nad medijima.
 
Komitet za zaštitu novinara (CPJ), organizacija koja se zalaže za slobodu medija širom svijeta, pozvala je u septembru ukrajinske zakonodavce da odustanu od zakona poručivši da je njime pooštrena “kontrola vlade nad informacijama u vrijeme kada su građanima najpotrebnije”.
 
Evropska federacija novinara (EFJ), čiji je generalni sekretar prethodni nacrt zakona nazvao “dostojnim najgorih autoritarnih režima”, saopštili su u julu da je zakon u suprotnosti sa evropskim standardima slobode medija zbog nezavisnosti državnog regulatora za medije, čije je članove imenovao predsjednik i parlament.
 
Iz Nacionalne unije novinara Ukrajine (NSJU) prije nego što je ukrajinski parlament izglasao usvajanje zakona kazali su da nije bilo transparentnosti dok je nacrt zakona revidiran, tvrdeći da su izmjene napravljene na sastancima parlamentarnih odbora iza zatvorenih vrata i da predstavnicima medija i javnosti nije dato dovoljno vremena da odgovore.
 
Ovaj sindikat je tada naveo da će zakon narušiti slobode koje “razlikuju društveni sistem Ukrajine od režima diktatorske Rusije”. 
 
Ukrajinski zvaničnici su pak, prema pisanju New York Timesa, odbacili optužbe da je zahtjev EU korišten kao paravan da se obuzda sloboda medija. Kazali su i da su značajne izmjene nacrta zakona napravljene u konsultaciji sa medijskim profesionalcima.
 
“Ovaj prijedlog zakona je širi čak i od EU direktive, jer smo morali da promijenimo i modernizujemo naše medijsko zakonodavstvo koje nije mijenjano 16 godina”, rekla je Yevheniia Kravchuk, zamjenica predsjednika Odbora za informacionu politiku parlamenta nakon usvajanja Zakona. 
 
Ukrajina se prema RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2022. nalazi na 106. od 180. mjesta.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.