Optužnica protiv Aleksandra Džombića izmijenjena na ročištu održanom prije dolaska medija

Optužnica protiv Aleksandra Džombića izmijenjena na ročištu održanom prije dolaska medija

Optužnica protiv Aleksandra Džombića izmijenjena na ročištu održanom prije dolaska medija

Transparency International u BiH javlja da je današnje suđenje proteklo bez prisustva medija i javnosti.

foto: Screenshot YouTube / BN TV

Na suđenju bivšem premijeru Republike Srpske (RS) Aleksandru Džombiću, koje prate i posmatrači Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH), danas je, kako javlja TI BiH, došlo do izmjene optužnice. Ročište je održano prije nego što je najavljeno, tako da je sve prošlo bez prisustva medija i javnosti.

Današnje suđenje bilo je zakazano za 9 sati kako je objavljeno u saopštenju za javnost kao i na Rasporedu suđenja na zvaničnom sajtu Okružnog suda u Banjaluci. 

Ipak, kako se dodaje u saopštenju TI BiH, u zakazanom terminu medijima i posmatračima koji su se pojavili na ročištu rečeno je da je suđenje završeno i da se održalo prije najavljenog početka o čemu javnost nije bila obaviještena. 

“Ročište je pomjereno za pola sata zbog iznenadnih obaveza člana vijeća, o čemu su se stranke saglasile, te zbog kratkih rokova i drugih suđenja napravljen je propust u zavođenju promjene u rasporedu suđenja. Na istom ročištu je republički javni tužilac optužnicu djelimično izmijenio u činjeničnom opisu”, stoji u odgovoru Okružnog suda u Banjaluci kojeg prenosi TI BiH.  

Udruženje podsjeća da se danas obratilo Republičkom javnom tužilaštvu sa zahtjevom za pristup informacijama te da je tražilo dostavu kopije izmijenjene optužnice. 

Ovo suđenje, dodaje TI BiH, traje duže od godinu i po dana, a ročišta su više puta odgađana zbog nedolaska vještaka mašinske struke iz Novog Sada, a koji je za potrebe Republičkog javnog tužilaštva RS vršio vještačenje investicije za koju je “Energolinija” dobila kredit. 

TI BiH podsjeća da je Aleksandar Džombić optužen za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, odnosno po optužnici se dovodi u vezu sa nezakonitom dodjelom kredita Investiciono-razvojne banke RS pravnom licu “Energolinija” d.o.o. Zvornik 2012. godine u iznosu od 19,4 miliona maraka. Nakon dugogodišnje istrage optužnica je podignuta tek u januaru prošle godine. 

Izvor: TI BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.