Osnivač Amazona kupio The Washington Post

Osnivač Amazona kupio The Washington Post

Jeff Bezos, osnivač Amazon.com i 19. najbogatiji čovjek na svijetu, kupio je američki dnevni list The Washington Post za 250 miliona dolara.

Foto: Bloomberg

Kako je objavljeno u saopštenju, prodaja Washington Posta Bezosu označava kraj vlasništva porodice Graham, koja je četiri generacije bila na čelu ovog dnevnog lista. U saopštenju se također naglašava da je Bezos novine kupio kao fizičko lice i da Amazon.com kao kompanija nema ulogu u transakciji.

Pregovori i objava o prodaji novina došli su kao iznenađenje mnogima koji nisu bili ni svjesni da kompanija traži kupca, no rukovodioci kompanije Washington Post kažu da su u dogovoru sa Bezosom vidjeli način da novine, koje su u posljednjih 6 godina doživjele pad prihoda od 44%, ne samo prežive nego i napreduju. "Ne kažem da ovo garantuje uspjeh ali nam daje mnogo veće šanse," kaže Donald Graham, direktor kompanije.

Washington Post je osnovan prije 136 godina, a status međunarodno poštovane novinske kuće postigao je izvještavanjem o aferi Watergate 1974. godine. 

Izvor: The Verge, The Next Web, The Washington Post