Otkazi i protesti zbog otpuštanja urednika mađarskog portala Index.hu

Preko 70 medijskih radnika mađarskog portala Index.hu podnijelo ostavke nakon što je urednika ovog medija dobio otkaz

Otkazi i protesti zbog otpuštanja urednika mađarskog portala Index.hu

Preko 70 novinara i medijskih radnika portala Index.hu podnijelo ostavke.

foto: index.hu

Nakon što je prošle sedmice otpušten urednik mađarskog portala Index.hu Szabolcs Dull, preko 70 novinara i medijskih radnika podnijelo je ostavke na ovom portalu, saopšteno je iz ovog medija. Prema pisanju brojnih evropskih i američkih medija, slučaj je okarakterisan kao napad mađarske vlade na slobodu medija u ovoj zemlji zbog čega su u petak navečer uslijedili i protesti hiljade građana u Budimpešti.

Uredniku Dullu je u utorak prošle sedmice otkaz uručio predsjednik odbora portala Index.hu Laszlo Bodolai koji ni nakon zahtjeva uposlenika ovog medija nije želio promijeniti odluku, piše Index.hu. Ovaj portal piše i da većina uposlenika koji su podnijeli ostavke smatraju da nakon ovakve Bodolaijeve odluke ne postoje uslovi za nezavisni rad ovog medija, te su otkaz okarakterisali kao pokušaj vršenja pritiska na Index.hu.

BBC piše da je na vanjske pritiske na portal Index.hu prošlog mjeseca ukazivao i urednik Dull koji je upozoravao da se uredništvo ovog portala nalazi u opasnosti. BBC navodi i to da su pristalice premijera Mađarske Viktora Orbana, u posljednjih deset godina, postepeno preuzele kontrolu nad mađarskim nezavisnim medijima.

Zbog onemogućavanja nezavisnog rada ili preuzimanja nezavisnih medijskih organizacija od strane mađarske političke vlasti čija je meta, ovaj put, portal Index.hu, zabrinutost je izrazila Fondacija za slobodu štampe. U saopštenju ove fondacije se navodi da je riječ o "još jednom udaru na nezavisnu štampu u Mađarskoj" u kojem se, između ostalog, ističe da je “najčitaniji mađarski portal prešao u ruke jednog od najuticajnijih sivih eminencija u provladinoj medijskoj imperiji, suvlasnika firme koja upravlja reklamnim prihodima bez mogućnosti uvida redakcije".

Podršku medijskim radnicima koji su podnijeli ostavke na portalu Index.hu uputio je Sindikat novinara Hrvatske, kao i Evropska federacija novinara koja je pozvala Evropsku komisiju i države članice Evropske Unije da pokrenu istragu o vlasništvu medija i uništavanju medijskog pluralizma u Mađarskoj. Podršku i solidarnost radnicima ovog portala su, potpisivanjem peticije, uputili i građani Vojvodine.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica 2020, Mađarska se nalazi na 89. mjestu od 180 zemalja.

 

Izvor: Index.hu, Reuters, BBC, EFJ