Otvoreno pismo BHRT-u zbog jednostranog izvještavanja o godišnjici rušenja Starog mosta

Grupa univerzitetskih profesora, predstavnika medija i aktivista uputila je otvoreno pismo Upravnom odboru, Programskom vijeću i menadžmentu BHRT-a zbog sve veće pristrasnosti, neobjektivnosti i selektivnosti u izvještavanju, što je kulminiralo jednostranim izvještavanjem o obilježavanju godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru, u Dnevniku 2, 9. novembra 2019. U dnevniku se potencirala teza da je srušeni most prema haškoj presudi bio legitimni vojni cilj.

''Kao dugogodišnji sagovornici i sukreatori sadržaja na BHRT, te kao intelektualci koji promišljaju i podržavaju koncept neovisnog, profesionalnog i odgovornog sistema javnog emitiranja, koji služi svim građanima i reprezentuje njihove interese u programu, osjećamo potrebu iskazati svoje nezadovoljstvo i zabrinutost urušavanjem BHRT kao medija i izvana i iznutra, a što se reflektira direktno u sadržaju programa na BHT i BH radiju 1. Smatramo nedopustivim selektivno, neprofesionalno, manipulativno izvještavanje, prezentiranje necjelovitih informacija shodno zadatim političkim agendama, kao i političke pritiske na javni servis, a koji ugrožavaju pravo javnosti na fer, objektivne, izbalansirane i cjelovite informacije'', stoji u saopštenju.

U saopštenju se dalje navodi da se o politizaciji i pritiscima na sistem javnog emitiranja i njegove uposlenike još uvijek glasno šuti. Zbog toga su potpisnici otvorenog pisma odlučili odgovoriti šutnjom te su najavili da neće davati nikakve izjave za BHRT dok se rukovodstvo ove kuće ne očituje o očiglednim i sve učestalijim profesionalnim propustima.

''Suština ovakvog našeg postupka je insistiranje na povratku etike, ljudskog i profesionalnog integriteta i digniteta BHRT, kao mediju koji bi trebao biti medij svih građana ove zemlje. Svjesni smo da naša odluka otežava posao onom dijelu uposlenika BHRT koji časno i odgovorno obavljaju svoj novinarski posao, no ovakvu odluku donosimo najviše poradi njih, kako bismo nedvojbeno dali do znanja da imamo nultu toleranciju na zloupotrebu sistema javnog emitiranja.''

Otvoreno pismo potpisali su: Prof.dr. Lejla Turčilo, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu; Prof.dr. Asim Mujkić, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu; Prof.dr. Zarfa Hrnjić Kuduzović, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli; Prof.dr. Dino Abazović, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu; Prof.dr. Ešref Kenan Rašidagić, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu; Dr. Zilka Spahić Šiljak, TPO Fondacija; Prof.dr. Zlatiborka Popov Momčinović, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu; Boro Kontić, Mediacentar; Mehmed Halilović, stručnjak za medijsko pravo; Borka Rudić, Udruženje/udruga BH novinari; Dženana Karup Druško, portal Avangarda.ba; Srđan Puhalo, psiholog; Štefica Galić, Portal Tačno.net; Amer Bahtijar, Portal Tačno.net; Sinan Alić, direktor Fondacije Istina Pravda Pomirenje; Goran Bubalo, Mreža za izgradnju mira; Blagovčanin, Portal Tačno.net; Maša Galić, Portal Tačno.net; Arijana Hadžiomerović, Portal Tačno.net.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.