Pad medijskih sloboda: BiH na 63. mjestu na listi Reportera bez granica

Pad medijskih sloboda: BiH na 63. mjestu Indeksa medijskih sloboda

Pad medijskih sloboda: BiH na 63. mjestu na listi Reportera bez granica

Iako se generalno u evropskim zemljama poštuju medijske slobode, novinari se i dalje suočavaju sa ozbiljnim napadima i pritiscima. 

foto: rsf

„Polarizovana politička klima, obilježena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, napravila je opasno okruženje za medijske slobode. Uredničke politike koje reflektuju etnične podjele i govor mržnje sve su izraženije. Novinare napadaju zbog etničkog porijekla kao i zbog onoga što pišu. Tužbe za klevetu političarima služe da zastraše novinare i spriječe ih da rade posao. Koncentracija medijskog vlasništva predstavlja problem pogotovo što vlasništvo nije transparentno“, navode Reporteri bez granica u opisu medijske situacije u Bosni i Hercegovini. Dodaju još da je prisutan prekarni rad (nesigurni radni ugovori, rad na određeno vrijeme, povremeni angažmani, mala primanja i slaba zaštita na poslu).

„Izvještavanje je nedavno opstruisano u Banjoj Luci vezano za proteste zbog nerazjašnjenog ubistva mladića Davida Dragičevića, koji traju mjesecima. Vlasti su sprečavale i proteste i pokrivanje protestva”, kaže izvještaj.

U Evropskoj uniji i na Balkanu registrovan je pad medijskih sloboda za 1,7 posto u smislu prepreka i napada na novinare. Iako se generalno u evropskim zemljama poštuju medijske slobode, novinari se i dalje suočavaju sa ozbiljnim napadima: od ubistava na Malti, u Slovačkoj i Bugarskoj, do fizičkih i verbalnih napada na novinare u Srbiji i Crnoj Gori ili nasilja nad novinarima u Francuskoj.

Izvještaj Reportera bez granica o medijskim slobodama pokazao je kako je mržnja prema novinarima izazvala nasilje i time i rast straha. Broj zemalja koje se smatraju sigurnima za novinare sve je manji, a autoritarni režimi sve više sužavaju prostor za slobodan rad medija.

Indeks medijskih sloboda, koji analizira situaciju u 180 zemalja i teritorija svake godine, pokazuje da je u mnogim zemljama prisutna atmosfera straha, a da tome doprinose animoziteti političara prema novinarima.

„Ako politička debata potajno ili otvoreno klizi u atmosferu građanskog rata u kojem se novinare tretira kao da su žrtveni jarci, onda je demokratija u velikoj opasnosti”, rekao je generalni sekretar Reportera bez granica, Christophe Deloire. “Hitno je potrebno razbiti ovaj krug straha i prijetnji za sve ljude dobre volje koji vrednuju slobode osvojene kroz historiju“.

Norveška se nalazi na vrhu liste kao zemlja naslobodnija za rad novinara, nakon koje su rangirane Finska, pa Holandija.  Na dnu liste su Vijetnam na 176. mjestu, Kina na 177., Eritreja na 178., Sjeverna Koreja na predzadnjem, a najneslobodnija zemlja za novinare je Turkmenistan.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.