Pandemija COVID-19 ne može da bude korištena kao izgovor za ućutkivanje kritičkih glasova

Pandemija COVID-19 može da bude korištena kao izgovor za ućutkivanje kritičkih glasova

Pandemija COVID-19 ne može da bude korištena kao izgovor za ućutkivanje kritičkih glasova

Zajednička izjava predstavnika međunarodne zajednice u BiH povodom Svjetskog dana slobode medija.

foto: OSCE/Vedran Pribilović

Ostvarivanje prava na zdravlje ne zavisi samo od dostupne zdravstvene njege, već i od sposobnosti osoba da ostanu informisane, a sloboda izražavanja i slobodni i nezavisni mediji su ključni za to, kao što je i potreba suprotstavljanja dezinformacijama, stoji između ostalog u zajedničkoj izjavi koju povodom Dana slobode medija potpisuju Misija OSCE-a u BiH, Vijeće Evrope, Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Ured visokog predstavnika, Ujedinjene nacije u BiH, te ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Norveške, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Ove međunarodne institucije poručuju kako je Svjetski dan slobode medija trenutak da se podsjetimo ključne uloge koju novinari imaju u demokratskom društvu, a posebno u eri kada je tehnološki napredak omogućio da se tako lako šire i namjerne dezinformacije i pogrešne informacije koje su nastale slučajno.

"Potraga za istinom i tačno i nepristrasno izvještavanje nikada nisu bili važniji nego tokom pandemije virusa Covid-19", kažu u izjavi. "Poštovanje najviših etičkih standarda je od suštinske važnosti da bi se javnosti pružile informacije kojima može da vjeruje. Podstičemo vas da se i dalje pridržavate tih standarda".

Podsjetili su i na rizike po vlastito zdravlje kojima su novinari izloženi, ali i na činjenicu da je pandemija donijela i pad u prihodima od oglašivača za mnoge medijske kuće, što je dovelo do toga da neki novinari ostanu bez posla, što - dodaju - može predstavljati ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu.

"Danas se takođe prisjećamo drugih bezbjednosnih rizika kojima ste svakodnevno izloženi dok, ustvari, samo obavljate svoj posao. Novinari u cijeloj državi, a naročito novinarke, su često meta napada. Mnogi od vas dobijaju prijetnje preko interneta ili doživljavaju napade zbog izvještavanja o korupciji, radu vlasti i kršenjima ljudskih prava. To je neprihvatljivo i ne smije biti tolerisano. Prijetnje i napadi na novinare i novinarke moraju biti predmet učinkovite istrage. Bez sumnje, potrebno je učiniti više kako bi vaše radno okruženje bilo bezbjedno i oslobođeno političkih i ekonomskih pritisaka". 

Pozvali su sve organe vlasti u državi da poštuju pravo na slobodu izražavanja propisano u članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osiguraju slobodan pristup informacijama i da ne preduzimaju mjere kojima bi se zabranjivalo novinarima da se legitimno bave svojom profesijom. Poručili su i kako pandemija oboljenja COVID-19 "ne može da bude korištena kao izgovor za suzbijanje ili ućutkivanje kritičkih glasova".

Izvor: OSCE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.