Pet godina od ubistva freelance novinarke Lyre McKee

Pet godina od ubistva freelance novinarke Lyra McKee

Pet godina od ubistva freelance novinarke Lyre McKee

Lyra McKee ubijena je dok je izvještavala o neredima u Sjevernoj Irskoj, a počinitelj još uvijek nije identificiran.

foto: screenshot/channel4

Na petu godišnjicu ubistva freelance novinarke Lyre McKee, koja je 2019. ubijena dok je izvještavala o nemirima u sjevernoirskom gradu Derryju/Londonderryju, Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ) je jučer ponovo pozvala na pravdu, procesuiranje i kažnjavanje odgovornih za njenu smrt.

Zbog ubistva novinarke McKee uhapšeno je nekoliko muškaraca koji se dovode u vezu sa njenim ubistvom, a CFWIJ piše da dvojica muškaraca koja su optužena za njeno ubistvo 2023. godine negiraju optužbe i čekaju na suđenje. Ističu i da se glavni napadač još uvijek nalazi na slobodi i nije identificiran, a jedan muškarac je osuđen na sedam godina zatvora zbog posjedovanja oružja za koje se vjeruje da je povezano sa ubistvom novinarke.

Lyra McKee, rođena je u Belfastu 1990. godine, a njen novinarski rad bio je vezan za izvještavanje o pravima žena, LGBTIQ pravima, te složenoj situaciji u Sjevernoj Irskoj i alarmantnoj stopi samoubistava mladih. Također, CFWIJ piše da je riječ o izrazito talentovanoj novinarki čije je novinarstvo pomoglo boljem razumijevanju moderne Sjeverne Irske.

“Njena obećavajuća karijera nasilno je prekinuta kada je ubijena sa 29 godina dok je izveštavala 2019. Naoružani napadač koji joj je okončao život i dalje je na slobodi. Uprkos određenom napretku, pravda i dalje izmiče njenoj porodici i najmilijima”, naveli su iz CFWIJ.

O ubijenoj novinarki je snimljen i dokumentarni film “Lyra”, koji je osvojio nekoliko nagrada i sadrži snimke sa njenog diktafona i intervjue sa onima koji su je poznavali.

CFWIJ je izrazila solidarnost sa Lyrinom porodicom i voljenima, u njihovoj potrazi za pravdom. Iako je u pravnom pogledu napravljen napredak u slučaju njenog ubistva gdje je došlo do hapšenja i presuda, CFWIJ naglašava da je potrebno hitno privesti pravdi sve odgovorne, uključujući i glavnog napadača.

Budući da je odgovornost za njenu smrt preuzela teroristička organizacija Nova IRA, iz CFWIJ su toj organizaciji uputili zahtjev u kojem traže da prestanu sa produžavanjem agonije i da otkriju identitet napadača.

Izvor: CFWIJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.