Petoro ubijenih u redakciji Capital Gazette

Petoro ubijenih u redakciji Capital Gazette

Petoro ubijenih u redakciji Capital Gazette

Napadač je uhapšen nakon što je pucao po redakciji novine koja je ranijih godina izvještavala o njemu zbog uhođenja i napada na sugrađanku.

foto: poynter

Wendi Winters, Rebecca Smith, John McNamara, Gerald Fischman i Rob Hiaasen, koji su bili urednici, novinari i drugo osoblje dnevne novine Capital Gazette iz Annapolisa iz SAD-a, ubijeni su u redakciji u pucnjavi za koju je, kako se sumnja, odgovoran Jarrod Warren Ramos, javlja CNN.

Kako piše Poynter, osumnjičenik za napad ranije je tužio novinu zbog toga što su pisali o njemu i njegovom suđenju za uhođenje i maltretiranje sugrađanke. Novinu je tužio za klevetu prije šest godina i izgubio. Policija je saopštila kako je napad bio ciljan i da se istražuju prijetnje prema novini putem društvenih mreža.

Komitet za zaštitu novinara saopštio je kako je nasilje nad novinarima neprihvatljivo i da je od 1992. u Sjedinjenim Američkim Državama ubijeno sedam novinara vezano za njihov rad. 

Izvor: CNN, Poynter, CPJ

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.