Pobjeda neutralnosti interneta u Evropi

Pobjeda neutralnosti interneta u Evropi

Pobjeda neutralnosti interneta u Evropi

Evropski regulatori objavili su, na radost internet aktivista, smjernice o zaštiti neutralnosti interneta, principa jednakog tretmana internet saobraćaja koji pružaju telekom kompanije.

Foto: Olivier Matthys/Avaaz

Regulatorno tijelo evropskih telekomunikacija (BEREC) objavilo je smjernice za sprovođenje principa neutralnosti interneta u Evropskoj uniji. Aktivisti za slobodu interneta sa radošću su dočekali objavljivanje novih smjernica, navodeći da će njihovo provođenje osigurati da internet ostane otvorena platforma, a ne "cesta sa dvije brzine", koja bi bila u interesu bogatih kompanija koje mogu platiti za prioritetni internet saobraćaj.

Očuvanje neutralnosti interneta jedno je od glavnih pitanja kojima se bave aktivisti za internet slobode, a rasprava o njemu našla se prošle godine i pred američkom Federalnom komisijom za komunikacije (FCC), gdje je, nakon opsežne kampanje, princip neutralnosti neta odbranjen, a američkim internet provajderima zabranjeno da usporavaju ili blokiraju internet saobraćaj određenim servisima, kreiranjem brzog protoka ili prioritetne veze koju naplaćuju.

Evropska unija usvojila je pravila za održanje neutralnosti interneta u oktobru prošle godine, no ona su zadržavala pravo telekom kompanija da kreiraju "brze trake" za "specijalizirane usluge".

Novim pravilnikom, ta je mogućnost isključena. Odluka je pozdravljena kao "trijumf evropskog pokreta za digitalna prava".

"Nakon veoma duge borbe, uz podršku pola miliona ljudi, principi koji internet čine otvorenom platformom za promjene, slobodu i napredak, odbranjene su u Evropskoj uniji", navodi se u izjavi aktivista za slobodu interneta SaveTheInternet.eu.

Izvor: The Verge, Euractiv, Reuters