Počeo četvrti Fažana Media Fest, glavna tema „Žene i mediji“

Počeo četvrti Fažana Media Fest, glavna tema „Žene i mediji“

Počeo četvrti Fažana Media Fest, glavna tema „Žene i mediji“

SEENPM na Fažana Media Festu: Premijera dokumentarnog filma “Teret iskustva” i panel o Ženama ratnim reporterkama
 
Foto: Poster filma "Teret iskustva"
 
Četvrti Fažana Media Fest počeo je danas u malom hrvatskom gradiću Fažani. Uz ovogodišnju glavnu temu „Žene i mediji“, festival donosi brojne radionice, izložbe, performanse, filmske projekcije i sesije koje slave žene u novinarstvu.
 
Posjetitelji Fažana Media Festa, koji se održava od 5. do 11. septembra, moći će prisustvovati bogatom festivalskom programu koji je fokusiran na doprinos novinarki profesiji kroz historiju i izazove sa kojima se suočavaju u obavljanju posla. Među više od 20 festivalskih događaja SEENPM (Jugoistočna evropska mreža za profesionalizaciju medija) će premijerno prikazati dokumentarni film “Teret iskustva” i ugostiti panel diskusiju pod nazivom “Žene ratne reporterke – iskustva iz Ukrajine i BiH”.
 
“Teret iskustva”, novi dokumentarni film u produkciji SEENPM-a i Mediacentra Sarajevo u okviru projekta  “Resilience”, bavi se prijetnjama i uznemiravanjem novinarki na Zapadnom Balkanu. Film prati tri novinarke: Serbeze Haixhiaj, istraživačku novinarku sa Kosova, Natašu Kovačev, TV novinarku iz Srbije i Vanju Stokić, urednicu i online novinarku iz Bosne i Hercegovine. Sve tri su često izložene prijetnjama zbog novinarskog rada.
 
“Položaj žena u novinarstvu je specifičan, a kako film pokazuje, novinarstvo nije laka profesija ni za muškarce ni za žene. Međutim, težak teret iskustva seksizma, potcjenjivanja, zastrašivanja i prijetnji silovanjem rezervisan je za žene”, kaže rediteljka Sabrina Begović.
 
Da se novinarke često suočavaju s dodatnim uznemiravanjem na osnovu spola, smatra Tihomir Loza, izvršni direktor SEENPM-a. To je eskaliralo posljednjih godina, posebno na internetu, a mnoge novinarke prijetnje i uznemiravanje često vide kao dio posla.
 
„Ono što organizacije kao što su članice SEENPM-a mogu da urade jeste da pomognu da se urednici, regulatori, zakonodavaci, tužioci, policija, kao i javnost usredsrede na ovo hitno pitanje“, dodao je Loza.
 
Projekcija filma, nakon čega slijedi razgovor sa Haixhiaj, Kovačev i Stokić pod moderacijom  izvršne direktorice Mediacentra Sarajevo Maide Muminović, zakazana je za petak 9. septembra u 18:00 sati.
 
SEENPM će u subotu 10. septembra u 17:30 ugostiti još jedan panel, “Žene ratne reporterke – iskustva iz Ukrajine i BiH”. Tri novinarke, Anastasia Stanko i Yaroslava Tymoshchuk iz Ukrajine i Aida Čerkez iz Bosne i Hercegovine, podijelit će svoja iskustva rada u ratom zahvaćenim zonama.
 
Anastasija Stanko je novinarka, TV voditeljka i članica pokreta „Stop cenzuri“, anticenzurske grupe novinara i medijskih organizacija u Ukrajini. 2018. godine je dobila Međunarodnu nagradu za slobodu medija od Komiteta za zaštitu novinara. Godinu kasnije dobila je nagradu Međunarodne fondacije za medije za žene za hrabrost u novinarstvu. Yaroslava Tymoshchuk radi kao novinarka i urednica u raznim ukrajinskim redakcijama koje pokrivaju prvenstveno društvene teme. Ona živi u Kijevu i piše članke za medije kao što su Texty.org.ua, Reporters.media, Lokalna istorija i druge. Aida Čerkez je urednica u Projektu izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP). Prethodno je 24 godine bila šef biroa Associated Pressa u Sarajevu. Diskusiju će moderirati Brankica Petković iz Mirovnog instituta članica SEENPM, Ljubljana.
 
„SEENPM se nada da će ovim događajem ispitati šta su ratovi u Bosni i Ukrajini – koji na mnogo načina definiraju dvije ere moderne evropske historije – otkrili i/ili promijenili o ulozi i položaju novinarki“, rekao je Tihomir Loza.
 
Ovogodišnji festival ugostit će brojne goste, predavače, novinare i medijske djelatnike iz cijele Evrope. Koordinator festivala Saša Leković objašnjava da svaki festivalski dan nudi uzbudljiv izbor događaja.
 
“Ako nešto moram izdvojiti, neka to bude gostovanje novinarke Aleksandre Paskalidu koja je kao dijete došla iz Grčke u Švedsku i postala najbolja istraživačka novinarka u toj zemlji uprkos svim preprekama što je žena i imigrantica. Također bih htio spomenuti Parvin Aldaran iz Švedske koja je provela tri godine u zatvoru u svojoj domovini Iranu zbog uspostavljanja prvog ženskog bloga i internetske ženske mreže”, kaže Leković.
 
Fažana Media Fest organizira Centar za istraživačko novinarstvo Hrvatska, a suorganizatori su Općina Fažana, Turistička zajednica Fažane, Informo, Institut za raznolikost medija i SEENPM. Ulaz na sva festivalska dešavanja je besplatan.
 
Panel „Žene ratne reporterke – iskustva iz Ukrajine i BiH“ biće organizovan u saradnji sa IFEX-om.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.