Počinju otpuštanja u kompaniji Twitter

Danas počinju otpuštanja na Twitteru, osoblje dobilo obavijest putem e-maila

Počinju otpuštanja u kompaniji Twitter

Reuters piše da će Elon Musk otpustiti 3.700 zaposlenih u Twitteru.
 
foto: Joshua Hoehne on Unsplash
 
Vlasnik Tesle i novi šef Twittera Elon Musk će u petak 4. novembra 2022. početi masovna otpuštanja na Twitteru, čime će naglo biti smanjena radna mjesta u toj kompaniji društvenih mreža, javlja Guardian, pozivajući se na saopštenje koje je kompanija poslala e-mailom osoblju u četvrtak.
 
“U nastojanju da Twitter postavimo na pravi put, u petak ćemo proći kroz težak proces smanjenja naše globalne radne snage“, navodi se u tom e-mailu. O otkazima su izvijestili i New York Times i Washington Post koji su takođe citirali interni e-mail.
 
U e-mailu se navodi da će svi zaposleni dobiti obavještenje u petak o tome da li ostaju u toj kompaniji ili su otpušteni. Oni koji će zadržati posao dobit će obavještenje na poslovni e-mail, dok će oni koji budu otpušteni dobiti obavještenje na lični e-mail.
 
Zaposlene su, kako javlja Guardian, podsjetili i da ne otkrivaju “povjerljive informacije o kompaniji” na društvenim mrežama ili u medijima.
 
Twitter je u e-mailu poslatom zaposlenima naveo da će njegove kancelarije biti privremeno zatvorene.
 
Ovo je uslijedilo nakon ranijih spekulacija da će Musk otpustiti čak 50 posto radne snage u kompaniji, i to samo nekoliko dana nakon što je postao direktor kompanije koju je kupio za 44 milijarde dolara. Najava o otpuštanju bi mogla značiti gubitak hiljada radnih mjesta, jer je kompanija imala više od 7.000 zaposlenih na kraju 2021.
 
Prema pisanju Reutersa, Musk želi otpustiti oko 3.700 zaposlenih na Twitteru, jer nastoji smanjiti troškove i nametnuti zahtjevnu novu radnu etiku, sudeći prema internim planovima u koje je ova agencija imala uvid.
 
Guardian piše da Muskovo smanjenje radnih mjesta dolazi kao dio šireg napora da se kompanija učini profitabilnom nakon što ju je kupio za 44 milijarde dolara. Da bi završio posao, Musk je predložio kombinaciju vlastitog finansiranja i zajmova od približno 13 milijardi dolara, za koji sada ima pritisak da vrati.
 
Musk je na Twitteru takođe iznio niz ideja za ostvarivanje profita, uključujući i plan naplate “verificiranih profila” koji imaju plavu oznaku.
 
Washington Post, pozivajući se na interni izvor kojeg prenosi Guardian, navodi da se očekuje da će otpuštanja imati širok utjecaj na kompaniju, sa smanjenjem marketinga, proizvoda, inženjeringa, pravnih odnosa i povjerenja i sigurnosti. Stručnjaci za dezinformacije i zagovornici građanskih prava upozorili su da bi otpuštanje osoblja na Twitteru pred izbore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) moglo imati ozbiljne posljedice, jer se ta platforma već bori s moderiranjem sadržaja i da će time sada imati manje resursa.
 
Musk je odmah nakon što je preuzeo kontrolu nad kompanijom već otpustio nekoliko najviših rukovodilaca Twittera, uključujući izvršnog direktora Paraga Agrawala, šefa finansija Neda Segala i šeficu za pravne poslove i politiku Vijayju Gadde.
 
Zaposleni na Twitteru su dijelili poruke podrške jedni drugima na platformi u četvrtak povodom najavljenih otpuštanja, sa hashtagom #OneTeam.
 
U četvrtak uveče na petak ujutro, neki zaposlenici Twittera su već tvitovali da su otpušteni, a neki od njih su napisali da su to zaključili zbog toga što im je zaključan pristup poslovnom e-mailu i kompanijskoj aplikaciji za internu komunikaciju Slack.
 
“#OneTeam zauvijek. Toliko sam vas sve volio”, napisao je na Twitteru viši menadžer Simon Balmain dodajući da je tužno što se ovako moralo završiti.
 
“Može li srce biti puno i slomljeno u isto vrijeme?” -  tvitovao je šef kompanije za inkluziju, raznolikost, jednakost i pristupačnost James Loduca, prije nego što je uklonio reference na Twitter iz svoje biografije na toj mreži.
 
Pored otpuštanja u SAD-u, do otkaza je došlo i u Australiji, gdje je marketinški menadžer kompanije takođe objavio tweet u kojem je stajalo “zbogom Twitteru, bilo je dobro”.
 
Reuters piše da su Twitterovi zaposlenici podnijeli u četvrtak grupnu tužbu protiv Twittera u kojoj se tvrdi da kompanija provodi masovna otpuštanja bez prethodnog obavještenja od 60 dana, što je u suprotnosti sa saveznim i kalifornijskim zakonom.
 
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.