Point 2.0: politička odgovornost i nove tehnologije

Point 2.0: politička odgovornost i nove tehnologije

U Sarajevu je danas otvoreno drugo izdanje konferencije organizacija civilnog društva koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija POINT.

Foto: POINT Conference

Prvi dan konferencije Point 2.0: Politička odgovornost i nove tehnologije, koja se od 23. do 26.5.2013. održava u Art kinu Kriterion, posjetiocima je pružio priliku da se upoznaju sa radom organizacija čije su akcije uspješno realizirane i offline i na webu - učesnici dijela programa pod nazivom "Od offline do online i nazad – javne kampanje koje su uspjele" su govorili o korištenju novih tehnologija u poticanju građanskog učešća; nakon čega se publici predstavio kolektiv UZROK iz Srbije, čiji članovi se bave kreiranjem vizualizacija podataka. Program je nastavljen prezentacijama Milice Begović-Radojević, koja je govorila o vezi novih tehnologija i razvoja, te gostiju iz Egipta koji su predstavili web sajt za praćenje izbornih obećanja novoizabranog predsjednika Morsija. Program prvog dana je završio prezentacijama Ian Shulera i Rene Herlitza o demokratiji u umreženom svijetu i iskustvima web sajtova za direktan kontakt sa parlamentarcima. Pažnju publike je posebno privukla prezentacija Artura van Balena o umjetnosti u službi aktivizma i izradi velikih objekata na napuhivanje u svrhu animiranja protesta.

POINT konferenciju organiziraju UG „Zašto ne“ iz BiH u saradnji sa CRTA-om iz Srbije, Metamorphosis-om iz Makedonije, Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) iz Crne Gore, kao i pokretom Mjaft iz Albanije. Live stream konferencije možete pratiti na web sajtu udruženja "Zašto ne", a twitter diskusiju i komentare publike putem hashtaga #point2013.