Pokrenut novi portal posvećen romskoj zajednici

Pokrenut novi portal posvećen romskoj zajednici

Pokrenut novi portal posvećen romskoj zajednici

Jedan od ciljeva pokretanja portala je i težnja da se nastavi borba protiv stereotipa o Romima.
 
foto: Newipe
 
Newipe je novi portal posvećen romskoj zajednici, a urednik Dalibor Tanić je rekao kako će jedan od važnih segmenata tog online medija biti praćenje politike Evropske unije koja se tiče romske zajednice.
 
“Trudit ćemo se što više sadržaja prevoditi na romski jezik, a za tu potrebu je predviđena posebna sekcija, kao i za sadržaj na engleskom”, kazao je Tanić za Diskriminacija.ba.
 
“Postoji rubrika EU Roma gdje ćemo analizirati i pratiti šta se dešava, ali isto tako i ono što se dešava van BiH i regiona, po pitanju odnosa i politika prema Romima”, dodao je Tanić te istakao da će u fokusu biti ljudske priče.
 
U saopćenju Newipe portala je istaknuto i da iza njega stoji tim koji ima veliko iskustvo u izvještavanju o romskoj zajednici, a autori i autorice će biti i drugi novinari i novinarke. 
 
“Naša vizija je mnogo veća od lokalnog, pa i regionalnog medija. Sebe u budućnosti vidimo kao javni servis, kao jedan od mnogih glasila romske zajednice koja postoje ili će tek postojati u Evropi i svijetu. Kroz našu viziju se prožima nešto drugačije i nešto novo, nešto NEW”, navodi se u saopćenju.
 
Naziv portala kombinacija je romskog i engleskog jezika – romskog, zbog zajednice o kojoj i za koju piše, a engleskog zbog težnje portala da bude čitan među što širom publikom.
 
“Postoji jedna zanimljiva sintagma u romskom jeziku, vareso aver, koja znači nešto drugačije. Nevipe na romskom jeziku znači novost i to ste do sada već naučili, međutim, Newipe nije samo novost, Newipe je vareso aver”, piše u saopćenju.
 
Jedan od ciljeva pokretanja portala je i, kako se navodi, težnja da se nastavi borba protiv stereotipa o Romima.
 
“Zbog medijske stigmatizacije Roma koja traje decenijama, stvoren je medijski okvir iz kojeg romska zajednica teško izlazi. Zidovi predrasuda ojačani stereotipnim prikazivanjem Roma su čvrsti. Zbog toga ih treba rušiti, dio po dio, ciglu po ciglu – poput Berlinskog zida”, istakao je Tanić.
 
Portal je osnovala Asocijacija mladih Roma Aksiom, uz podršku Fonda otvoreno društvo, a Newipe možete pratiti i putem njihove zvanične Facebook stranice.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.