Policija napala novinarku Nidžaru Ahmetašević

Policija napala novinarku Nidžaru Ahmetašević

Policija napala novinarku Nidžaru Ahmetašević

Novinarka je snimala postupanje policije prema migrantima i izbjeglicama.

Novinarka Nidžara Ahmetašević jučer je u Sarajevu snimala, kako je navela, brutalno postupanje policije prema migrantima i izbjeglicama, nakon čega su je policijski službenici verbalno napali. U izjavi za eTrafiku je kazala kako je policajcima pokazala novinarsku akreditaciju, ali je nisu prihvatili kao validan dokument.

Kako navodi u razgovoru za eTrafiku, na ulici je vidjela policajce koji su oborili na pločnik nekoliko migranata i izbjeglica, a zatim ih uveli u policijsko vozilo u kome se već nalazilo nekoliko ljudi.

“Sve to sam snimila svojim telefonom, bez razloga su hapsili ljude. Kada su ih ubacili u vozilo, policajci su došli do mene i verbalno me napali. Vrlo su se neprofesionalno ponašali, prijetili su mi prekršajnom prijavom. Pokazala sam im svoju novinarsku akreditaciju, ali je nisu htjeli prihvatiti kao validan dokument, već su mi tražili dozvolu za rad. U BiH novinarima to nije uopšte potrebno, moja akreditacija je dozvola za rad. Zatim su legitimisali i mene i prijateljicu koja je bila sa mnom. Bili su jako neprijatni i stalno ponavljali da ću dobiti prekršajnu prijavu jer sam ih ometala u poslu. Nikoga ja nisam ometala, samo sam bilježila njihove postupke”, navodi Nidžara Ahmetašević.

Ahmetašević od 1994. godine piše o kršenjima ljudskih prava, procesuiranju ratnih zločina, procesu suočavanja sa prošlošću, a dobitnica je više nagrada za svoj rad.

Izvor: eTrafika/Vanja Stokić