Policijski zvaničnik Zoran Čegar osuđen zbog prijetnji novinarki CIN-a

Policijski zvaničnik Zoran Čegar osuđen zbog prijetnji novinarki CIN-a

Policijski zvaničnik Zoran Čegar osuđen zbog prijetnji novinarki CIN-a

Osuđen je na uslovnu zatvorsku kaznu od sedam mjeseci.

foto: CIN

Zbog prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Općinski sud u Dubrovniku nepravosnažnom odlukom osudio je Zorana Čegara, suspendovanog šefa Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), na uslovnu zatvorsku kaznu od sedam mjeseci, piše CIN.

Kazna neće, kako navode, biti izvršena ako dvije godine od pravosnažnosti odluke Čegar ne počini novo krivično djelo. Uz to, Sud je odredio da mora platiti oko 210 maraka za troškove krivičnog postupka.

U obrazloženju Suda navedeno je da je Čegar krajem oktobra 2022. godine ispred zgrade Općinskog suda u Dubrovniku novinarki uputio prijetnje koje su kod nje izazvale osjećaj straha. Nezadovoljan tekstom koji je CIN objavio u vezi s njegovom imovinom, novinarki je tada, uz ostalo, poručio da će joj iščupati grkljan.

Radi se o priči u kojoj su novinari otkrili da je Čegar tokom prethodnih 20 godina u policijskoj službi stekao nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u BiH i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke. Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Dio imovine je stekao koristeći se fiktivnim ugovorima i falsifikovanim dokumentima pa su zbog toga pokrenuti parnični i krivični postupci pred nadležnim sudovima, navodi CIN.

Presuda za prijetnje novinarki, navode, donesena je 14. aprila 2023. godine, deset dana nakon podizanja optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku koje je predložilo Sudu da izda krivični nalog. Radi se o zakonskoj mogućnosti koja podrazumijeva izricanje kazne bez provođenja glavne rasprave, što je Općinski sud u Dubrovniku prihvatio.

Čegar ima pravo uložiti prigovor na ovu nepravosnažnu presudu u roku od osam dana od dana prijema kaznenog naloga. Ako to ne učini, sudska odluka će postati pravosnažna.

Zbog prijetnji novinarki i krivičnog postupka koji se u Dubrovniku vodi protiv njega za krivično djelo prevare, Čegar je suspendovan s pozicije šefa Sektora uniformisane policije FBiH i smijenjen s mjesta predsjednika Policijskog odbora za policijske službenike FBiH.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.