Popularni servisi za fotografije više neće prihvatati radove napravljene pomoću vještačke inteligencije

Popularni servisi za fotografije više neće prihvatati radove napravljene pomoću vještačke inteligencije

Popularni servisi za fotografije više neće prihvatati radove napravljene pomoću vještačke inteligencije

Navodi se kako postoji stvarna zabrinutost u pogledu autorskih prava.
 
foto: Pixabay
 
Popularni servis za fotografije Getty Images je najavio da neće prihvatiti fotografije koje su kreirane pomoću vještačke inteligencije i da će ukloniti sve takve radove, javlja PetaPixel.
 
Ovaj portal koji pokriva vijesti koje se tiču fotografije i kamere navodi kako im je Getty Images pokazao bilješku koju su poslali saradnicima, a u kojoj se navodi da slike generisane iz vještačkih inteligentnih (AI) generatora slika, kao što su Stable Diffusion, DALL-E i Midjourney, neće biti dozvoljene na njihovom servisu.
 
“Postoje otvorena pitanja u vezi sa autorskim pravima na rezultate ovih modela i postoje neriješeni problemi prava u vezi sa osnovnim slikama i metapodacima koji se koriste da obuče ove modele“, kažu iz te kompanije.
 
“Ove promjene ne sprečavaju podnošenje 3D rendera i ne utiču na upotrebu alata za digitalno uređivanje (npr. Photoshop, Illustrator, itd.) u pogledu modifikacije i kreiranja slika”, dodali su.
 
Izvršni direktor kompanije Getty Images Craig Peters kazao je za The Verge da ih je pravna nesigurnost koja okružuje AI-slike potaknula na ovakvu reakciju.
 
“Postoji stvarna zabrinutost u pogledu autorskih prava na rezultate ovih modela i neriješenih pitanja prava u vezi sa slikama, metapodacima slike i onim pojedincima koji se nalaze u slikama”, naveo je Peters.
 
Korisnici mogu čak i replicirati stil određenog fotografa, a kreatori AI generatora slika vjeruju da je takva tehnologija legalna, dok zakon nije uhvatio korak s ovom novom granicom.
 
The Vice napominje kako je popularnost alata poput DALL-E i Midjourney eksplodirala posljednjih mjeseci, s hiljadama umjetnika amatera koji koriste AI sisteme za generisanje nadrealnih slika koje su se mogle naći kako na Getty Images, tako i na drugom servisu za fotografije Shutterstock.
 
Ovaj portal piše kako su na Shutterstocku pretrage slika označenih s nazivom “Midjourney” donijele nekoliko fotografija s nepogrešivom estetikom AI alata, od kojih su mnoge imale visoke ocjene popularnosti i označene kao “često korištene”.
 
No, napominju kako su od ponedjeljka rezultati za taj pojam smanjeni.
 
Prenose pisanje Ars Technice u kojem se navodi da ni Shutterstock ni Getty Images izričito ne zabranjuju slike generisane umjetnom inteligencijom u svojim uvjetima korištenja, a korisnici Shutterstocka obično zarađuju oko 15 do 40 posto od onoga što kompanija zaradi kada proda sliku.
 
Getty Images je u srijedu promijenio kurs, rekavši da je zabranio postavljanje i prodaju slika generisanih umjetnom inteligencijom zbog zabrinutosti za autorska prava.
 
Umjetnik David O'Reilly je nedavno DALL-E nazvao “prevarom” te rekao da “potkopava radove svih vrsta kreatora, najočiglednije fotografa, ilustratora i konceptualnih umjetnika koji su svoje radove podijelili na internetu, a nikada nisu tražili da budu uključeni u vlasnički model učenja”.
 
Drugim riječima, kako piše The Vice, generisani radovi su rezultat algoritamskog procesa koji crpi originalnu umjetnost s interneta bez navođenja originalnog umjetnika. 
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.