Porodice žrtava palestinskih napada tuže Facebook

Porodice žrtava palestinskih napada tuže Facebook

Porodice žrtava palestinskih napada tuže Facebook

Grupa Izraelaca i Amerikanaca podnijela je tužbu protiv Facebooka zbog navodnog pomaganja Hamasu u ubistvima članova njihovih porodica.
 
Foto: Pixabay
 
Porodice Izraelaca i Amerikanaca koji su ubijeni u nedavnim palestinskim napadima tuže Facebook za više od milijardu dolara zbog, kako tvrde, omogućavanja pripadnicima Hamasa da koriste tu društvenu mrežu kako bi pozivali na nasilje.
 
Slučaj su u New Yorku pokrenule porodice pet žrtava napada, među kojima su i veteran američke vojske koji je u martu izboden do smrti i beba ubijena u Jerusalemu 2014. godine.
 
Tužba je najobimnija ove vrste i mogla bi predstavljati presedan u slučaju odgovornosti Facebooka za praćenje, i u nekim slučajevima za cenzurisanje, više milijardi postova koji se svakodnevno dijele na toj platformi.
 
Kako se navodi u tužbi, Facebook je prekršio američki antiteroristički zakon jer je svjesno dopustio terorističkoj grupi da koristi njihovu platformu "kao alat za angažman u terorizmu".
 
"Facebook se sada mora smatrati odgovornim zbog svoje uloge u olakšavanju terorizma Hamasa", izjavila je Nitsana Darshan-Leitner, izraelska advokatica koja vodi centar Shurat HaDin, koji je organizovao slučaj.
 
Iz Facebooka nije stigao direktan odgovor na tužbu, ali jeste objava kako kompanija stoji iza svojih regulacija za sprečavanje uvredljivog sadržaja, a predstavnik kompanije u Izraelu rekao je kako želi da se ljudi "osjećaju sigurnim" kada koriste Facebook.
 
Glasnogovornik Hamasa u Gazi Sami Abu Zuhri proglasio je slučaj izraelskim pokušajem da ucijeni Facebook i tu društvenu mrežu pretvori u špijunski alat protiv Palestinaca.
 
Slučaj je jedan od nekoliko koji se trenutno vode na američkim sudovima, pod optužbama da su internet kompanije svjesno dopuštale terorističkim grupama da koriste njihovu tehnologiju.
 
Centar Shurat HaDin sličan slučaj vodio je protiv Facebooka prošle godine u ime 20.000 Izraelaca koji su zahtijevali da kompanija zaustavi prikazivanje videosnimaka koji pozivaju na nasilje ili glorifikuju napade.