Portal Buka na meti hakera: Osmi dan redakcija trpi DDos napade

Portal Buka na meti hakera: Osmi dan redakcija trpi DDos napade

Portal Buka na meti hakera: Osmi dan redakcija trpi DDos napade

Iz redakcije su rekli da je ovo jedan od najjačih udara na njihov portal.

foto: Ilustracija Buka

Portal Buka se osmi dan suočava s ozbiljnim, jakim i organizovanim hakerskim napadima zbog čega ovaj medij trpi ogromnu štetu.

Urednik Buke Elvir Padalović za Medicentar kaže da su u pitanju napadi distribuiranog uskraćivanja usluga (DDos), ali da se bore da bi čitaocima i dalje pružali informacije putem svojih platformi na društvenim mrežama.

“Ovo je jedan od najjačih udara na portal Buka. U jednom trenutku smo imali 700 miliona prijava na sajtu”, rekao je Padalović. Iz tog razloga su morali blokirati čitaoce koji dolaze iz inozemstva.

“Radimo sa minimalno kapaciteta, ali ne odustajemo od naših aktivnosti. Koristimo sve resurse da se obratimo čitaocima da ne ostanu uskraćeni za naš sadržaj. Trpimo ogromnu štetu zbog ove situacije”, istakao je i poručio da neće prestati objavljivati sadržaj.

Također, dodao je da iako imaju zaštitu, ona je u ovom trenutku bespomoćna.

Trenutni napad nisu prijavili Odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jer rade na prikupljanju dokumentacije. 

Padalović dodaje da su istrage u ovim slučajevima jako spore i neefektivne.

U objavi na portalu Buka se podsjeća da već godinama njihov portal trpi napade ove vrste o kojim, kako dodaju, redovno obavještavaju i organe sigurnosti te da do sada počinioci nisu otkriveni.

U cilju zaštite implementirali su Cloudflare sigurnosne mjere koje, iako štite sajt, mogu dovesti do usporenja u pristupu i moderaciji.

Također, kako se navodi, važno je napomenuti da, ukoliko čitaoci prime obavještenje o blokadi, to nije rezultat njihove aktivnosti, već se radi o preventivnim sigurnosnim mjerama koje trenutno smanjuju protok posjetilaca na stranicu.

Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik projekta Buka, kazao je juče da je napad sistematičan, dobro organizovan, i da iza njega stoji neko dobro plaćen za to.

“Koliko uspijevamo, a dajemo sve od sebe, sajt održavamo dostupnim ali uglavnom je nedostupan. Nemam vam nažalost šta drugo reći, nadam se da ćemo uskoro riješiti ovu situaciju”, napisao je Trifunović u objavi na Facebooku.

Nalazi Izvještaja o cyber sigurnosnim prijetnjama u BiH, koji je predstavila Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH) u saradnji sa Centrom za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC) početkom oktobra 2023., pokazali su da se u periodu od januara do augusta 2023. godine desilo više od 15,4 miliona prijetnji cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ovaj izvještaj je također pokazao da su se napadi distribuiranog uskraćivanja usluga (DDoS) u ovom periodu smanjili, ali da su njihove mete i dalje najčešće medijske kuće.

Izvor: Buka

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.