Potvrđena presuda protiv napadača na novinara Daška Milinovića

Potvrđena presuda protiv napadača na novinara Daška Milinovića

Potvrđena presuda protiv napadača na novinara Daška Milinovića

Napad na voditelja se desio u aprilu prošle godine kada su ga napadači poprskali biber sprejem u lice, a potom ga udarali metalnom palicom. 
 
foto: Screenshot / Gradska RTV Podgorica
 
Viši sud u Novom Sadu potvrdio je danas presudu Osnovnog suda kojom se napadači na novosadskog radijskog voditelja Daška Milinovića osuđuju na zatvorske kazne, odnosno kućni pritvor, saopšteno je iz Osnovnog suda.
 
Presudom su U. S. (26) i N. K. (25) iz Beograda proglašeni krivim zbog nanošenja lakih tjelesnih povreda u saizvršilaštvu, dok je M. E. (32) iz Beograda osuđen zbog nanošenja lakih tjelesnih povreda u podstrekivanju. U. S. je osuđen na kaznu kućnog zatvora uz nanogicu u trajanju od 10 mjeseci, a N. K. je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu i dva mjeseca, dok je okrivljeni M. E. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu i četiri mjeseca.
 
Napad na radijskog voditelja Daška Milinovića dogodio se 16. aprila 2021. godine u Novom Sadu u jutarnjim satima ispred Osnovne škole “Vasa Stajić”, kada su ga napadači poprskali biber sprejem u lice, a potom ga udarali metalnom palicom. Podstrekač im je za ovaj napad obećao novčanu naknadu, piše u saopštenju suda.
 
Tužilaštvo u Novom Sadu prethodno je predložilo maksimalne kazne zatvora u trajanju od po pet godina.
 
Tri dana nakon napada na njega, 19. aprila, u Novom Sadu održan je antifašistički protest podrške voditelju, kada je više desetina građana prošetalo gradom.
 
Milinović je nakon incidenta za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da je brzo hapšenje napadača rezultat reakcije i osude napada u javnosti i dodao da je “solidarnost u ovakvim situacijama naše jedino pouzdano oružje”. “Ja sam na neki način životom u ovoj zemlji i bavljenjem čime se bavim već navikao i smatram to rizicima i posla i života ovdje. Ali želim ovo što se desilo meni da iskoristim da kažem da postoji gomila ljudi u ovoj zemlji koji nemaju nikakvu zaštitu”, rekao je Milinović.
 
Prethodna nepravosnažna presuda donesena je 8. decembra 2021, nakon koje su okrivljeni N. K. i M. E. pušteni na slobodu da čekaju poziv na izvršenje kazne.
 
Napad na novosadskog novinara osudila su novinarska udruženja, premijerka Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i opozicione stranke u Srbiji.
 
Izvor: RSE, NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.