“Povratak osnovama“: Trening o osnovnim novinarskim principima u Podgorici

“Povratak osnovama“: Trening o osnovnim novinarskim principima održana u Podgorici

“Povratak osnovama“: Trening o osnovnim novinarskim principima u Podgorici

Trenerski tim vodio je učesnike kroz oblasti medijske etike, tradicionalne provjere činjenica i vještine intervjuisanja.
 
foto: SEENPM
 
Osamnaest novinara iz Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije učestvovalo je 27. i 28. januara na treningu “Povratak osnovama“ (Back to Basics) u Podgorici. Radionica, osmišljena za novinare u ranoj karijeri, fokusirala se na osnovne principe novinarstva. Trenerski tim je učesnike vodio kroz tri važne i ponekad zanemarene oblasti u programima edukacije i obuke mladih novinara: medijska etika, tradicionalna provjera činjenica i vještine intervjuisanja.
 
Prolazeći kroz različite profesionalne dileme i izazove sa kojima se susreo tokom pedesetogodišnje karijere u novinarstvu u mnogim zemljama, Nenad Pejić je sa učesnicima razgovarao o značaju medijske etike i novim etičkim izazovima koji su se pojavili posljednjih decenija. Novinari, kako kaže Pejić, nikada ne treba da pretpostavljaju da su naučili sve što se može znati o ovom aspektu profesije.
 
“Medijska etika je vječni princip, ali nije samo neka teorija koju usvojite jednom u životu i to je to. To je praktična, a ne teorijska aktivnost”, kazao je.
 
Dodao je da mu je drago što su učesnici bili aktivni i željni sticanja novih znanja i vještina, iako su ponekad bili zbunjeni kada su se suočili sa različitim etičkim dilemama praktičnog novinarstva.
 
“Bili su vrlo otvoreni, posebno kada smo razgovarali o važnim koracima u novinarstvu koje ponekad preskaču, što su prepoznali kao svoju slabost”, istakao je Pejić.
 
Žarka Radoja, novinarka i urednica iz Srbije, koja je držala predavanje o tradicionalnoj provjeri činjenica i značaju konteksta u novinarstvu, kaže da je ohrabrena stepenom interesovanja učesnika i njihovim aktivnim učešćem u praktičnim vježbama.
 
“Bilo je zanimljivo videti kako razmišljaju učesnici koji rade u različitim vrstama medija – televiziji, istraživačkim medijima, od novinara koji rade za novinsku agenciju do onih koji imaju dovoljno vremena da razmisle o mogućim temama svojih priča”, objasnila je Radoja.
 
Svoje predavanje je fokusirala na osnovne korake verifikacije i objasnila zašto su staromodni načini podizanja slušalice i pozivanja mogućih izvora i dalje važni.
 
“Eksplozija digitalnih alata naterala nas je da zaboravimo da je zapravo moguće doći do nekoga telefonom ili SMS-om umjesto slanja poruke putem mobilnih aplikacija. Danas učimo više o digitalnim alatima nego o osnovama novinarstva”, kazala je.
 
Kao osnova gotovo svih novinarskih žanrova, ovladavanje vještinama intervjuisanja, važan je korak za novinare u ranoj karijeri. Petar Komnenić, autor emisije „Načisto“, popularne emisije na TV Vijesti Crne Gore, dao je savjete i trikove o tome kako odabrati pitanja i sagovornika. Ipak, ta novinarska vještina može se savladati samo iskustvom, kako je rekao Komnenić.
 
 
“Postoji teorijska osnova, ali novinarstvo je zanat i savladava se tako što se nađeš u raznim situacijama. I danas se suočim sa nekim novim situacijama i svaka je posebna. Kasnije imate refleksnu reakciju na ono što vam profesija donosi”, naveo je on.
 
Među učesnicima je bila i novinarka iz Albanije Oliverda Allmuca. Ona govori da edukativne aktivnosti poput treninga u Podgorici pružaju jedinstvenu priliku za novinare koji su često previše zauzeti da bi raspravljali o dilemama koje se tiču njihove profesije.
 
“U Albaniji na primjer mladi novinari su odmah suočeni s poslom i nemamo vremena da razgovaramo o tome šta se zapravo dešava sa samim novinarstvom. Sve se mijenja i razvija i morate sagledati stvari iz različitih uglova, ali mi to ne radimo jer nemamo vremena”, navela je Allmuca.
 
Radionica “Povratak osnovama“ bila je inicijalna aktivnost u okviru projekta “Izgradnja snažnog novinarstva” na Zapadnom Balkanu (Building Resilient Journalism in the Western Balkans) kojeg provodi SEENPM u partnerstvu sa Transitions, BIRN Kosovo i članovima SEENPM-a Mediacentrom Sarajevo, Institutom za medije Crne Gore, Albanskim medijskim institutom, Novosadskom školom novinarstva i Makedonskim institutom za medije. Projekat je podržao National Endowment for Democracy NED.
 
Dvogodišnji projekat će se fokusirati na produkciju kvalitetnog medijskog sadržaja, uključujući prekogranične priče, kao i na kreiranje novih programa edukacije, obuke i konsultacija za novinare i urednike na Zapadnom Balkanu.
 
Izvor: SEENPM

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.