Poynter: Poruka Arnolda Schwarzeneggera poučan način komunikacije neistomišljenicima

Poruka Arnolda Schwarzeneggera: Volim Ruse i zato vam moram reći istinu

Poynter: Poruka Arnolda Schwarzeneggera poučan način komunikacije neistomišljenicima

“Predsjedniku Putinu kažem: 'Vi ste započeli ovaj rat. Vi vodite ovaj rat. Možete zaustaviti ovaj rat'”, kaže između ostalog Arnold Schwarzenegger u svome videu.
 
foto: Screenshot Twitter
 
Fact-checkeri svakodnevno rade na razotkrivanju dezinformacija potkrepljujući to činjenicama, dokazima i relevantnim izvorima a jedan od načina kako doprijeti do ljudi i ukazati na postojanje dezinformacija i lažnih vijesti jeste i dosezanje do njih na emocionalnoj razini, što je učinio Arnold Schwarzenegger, bivši guverner Kalifornije i poznati filmski glumac, koji je uputio video poruku stanovnicima Rusije u svjetlu rata u Ukrajini.
 
Institut za medijske studije Poynter navodi kako strategije koje je Schwarzenegger koristio u videu može svako koristiti u razgovorima s prijateljima i porodicom kada se iznose činjenice.
 
Počnite na prijateljski način. Video počinje riječima hvale za “njegove drage ruske prijatelje”. Kratko spominje Ukrajinu, ali se odmah okreće ličnoj priči o svojoj naklonosti prema ruskom narodu i ruskom bodybuilderu Yuriju Petrovichu Vlasovu, kojeg je Schwarzenegger upoznao kao mladić iza pozornice na takmičenju u bodybuildingu.
 
Humanizirajte sebe i svoju publiku. Umjesto da se prikaže kao velika filmska zvijezda ili bivši guverner, Schwarzenegger se predstavlja kao ranjiva figura u svojoj priči o susretu s Vlasovim. Prisjeća se sebe kao “četrnaestogodišnjeg dječaka koji stoji ispred najjačeg čovjeka na svijetu”. Vlasova je na neki način opisao kao predstavnika ruskog naroda.
 
Prepoznajte dobre namjere druge strane. „Razlog zašto vam govorim sve te stvari je taj što od svoje 14. godine nisam imao ništa osim naklonosti i poštovanja prema narodu Rusije”, kaže Schwarzenegger. 
 
Priznajte da je i vaša strana pogriješila. Schwarzenegger daje primjer iz svoje zemlje kako bi pokazao da nikoga ne izdvaja nepravedno te spominje prošlogodišnje nerede ispred američkog Kapitola i rulju koja je pokušavala srušiti vladu te zemlje te kaže da sada govori s “istom iskrenom zabrinutošću kao tada”, kada je takođe objavio video u vezi sa tim.
 
Koristite jednostavan, izravan jezik. Izbjegavajte zvučati pretenciozno ili superiorno. Rat u Ukrajini naziva “strašnim stvarima o kojima biste trebali znati” a za vladinu propagandu kaže: “Ruska vlada je lagala”. Govori i o “denacifikaciji Ukrajine” te kaže: “Denacifikacija Ukrajine? Ovo nije istina! Ukrajina je zemlja sa predsjednikom koji je Jevrej”.
 
Nemojte komplikovati sa dokazima. On posebno proturječi brojnim tvrdnjama koje je ruska vlada iznijela kao opravdanje za rat te kaže: “Zbog svoje brutalnosti Rusija je sada izolirana od društva naroda”.
 
Ne pretvarajte slušatelja u negativca. Trudi se odvojiti rusku vladu od ruskog naroda, ali također ne troši puno vremena u pokušaju demoniziranja ruskog čelnika Vladimira Putina. Zapravo, jedini put kada spominje Putina po imenu je u konkretnom pozivu u kojem kaže: “Predsjedniku Putinu kažem: 'Vi ste započeli ovaj rat. Vi vodite ovaj rat. Možete zaustaviti ovaj rat'”.
 
Dajte do znanja ljudima da vam je stalo do njih. Jedan od najdirljivijih dijelova Schwarzeneggerovog videa je kada priča o traumi koju je njegov vlastiti otac pretrpio boreći se u Drugom svjetskom ratu na strani nacista. Kaže da je rat slomio njegovog oca, fizički i psihički, te da se nikada nije oporavio od toga. Kaže da su ta sjećanja razlog zašto sada progovara, a ruskim se vojnicima obraća izravno govoreći: “Ne želim da budete slomljeni kao moj otac”.
 
Dajte ljudima okvir za drugačije razmišljanje. Na kraju videa Schwarzenegger spominje Ruse koji su na ulicama protestovali protiv ruske invazije u Ukrajini nazivajući ih hrabrim te ih povezuje sa svojom uvodnom pričom o susretu s ruskim bodybuilderom: “Imate snagu Jurija Petrovicha Vlasova. Imate pravo srce Rusije”. On time ljudima daje dopuštenje da misle drugačije od svoje vlade, a da se ne odriču svog ličnog ili nacionalnog identiteta.
 
Izvor: Poynter
___


Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.