Predsjednik Udruženja novinara RS u programu RTRS negirao genocid u Srebrenici

Predsjednik Udruženja novinara RS u programu RTRS negirao genocid u Srebrenici

Predsjednik Udruženja novinara RS u programu RTRS negirao genocid u Srebrenici

Danijel Simić ukope žrtava genocida u Srebrenici nazvao “potočarskim igrokazom”.
 
foto: Screenshot / YouTube RTRS
 
Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske (RS) Danijel Simić, gostujući u jutarnjem programu Radio televizije Republike Srpske (RTRS), u četvrtak je kolektivne ukope žrtava genocida u Srebrenici nazvao “potočarskim igrokazom”.
 
Iako ga je voditelj jutarnjeg programa opomenuo da bira riječi i pitao zbog čega to ne radi, Simić je odgovorio da je to zbog toga što, kako tvrdi, “ni suprotna strana ne bira riječi kada govori o RS”. U toku razgovora nastavio je  omalovažavati genocid u Srebrenici, dodajući da “u Potočarima svake godine postoji 'festival šovinizma' i 'festival razvijanja mržnje prema srpskom narodu'”. 
 
Na ovakve izjave reagovao je direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić koji je najavio da će poslati pritužbu Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine (BiH) i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.
 
“Sad ćemo testirati dvije institucije. RAK, kojem ću poslati pritužbu i Tužilaštvo BiH kojem ću poslati krivičnu. Nimalo ne sumnjam u to da vladavina prava u ovoj zemlji prestaje tamo gdje počinju muslimani, ali tek da se uvjerimo da je to uistinu tako”, napisao je Suljagić na Twitteru.
Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u julu 2021. godine nametnuo je izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim je javno odobravanje, poricanje, grubo umanjivanje ili opravdavanje genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti krivično djelo na teritoriji cijele zemlje.
 
Danijel Simić je gostujući u jutarnjem programu RTRS-a, govoreći o izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje naziva “Inckov zakon”, kazao da niko ne poštuje taj zakon, te da je to “velika pobjeda RS i stvarnosti”.
 
Prema novim odredbama Krivičnog zakona mediji su također odgovorni za odobravanje, poricanje, umanjivanje, opravdavanju zločina genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti ukoliko potiču nasilje ili mržnju, odnosno ukoliko ovo izvrše tako da javnosti učini dostupnim ili joj distribuira letke, slike ili druge materijale. To znači, kako je pravnica Lejla Gačanica objasnila u tekstu za Media.ba da senzacionalistički, huškački, sadržaji usmjereni protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, koji osporavaju u bilo kojem segmentu pravomoćnim presudama utvrđene zločine podliježu zabrani, odnosno krivičnoj odgovornosti.
 
“Ovdje je potrebno posebno imati u vidu mogućnosti komentarisanja u online medijima u kojima se omogućava razvijanje nasilja, govora mržnje, prijetnji ili poziva na nasilje. Sadržaji koji su kreirani sa namjerom da negiraju ili opravdaju ili umanje zločine definirane Krivičnim zakonom, te potaknu nasilje ili mržnju jesu zabranjeni”, napisala je ona.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.