Predstavljen fotografski “Vodič za cijene 2024”

Predstavljen fotografski “Vodič za cijene 2024”

Predstavljen fotografski “Vodič za cijene 2024”

Vodič je dostupan samo članovima Udruženja.

foto: BH FOTOGRAFI

Udruženje BH FOTOGRAFI predstavilo je fotografski “Vodič za cijene 2024” koji sadrži prosječne cijene, preporuke i uslove namijenjene fotografima i kupcima fotografske usluge.

Vodič, kako je saopštilo Udruženje, sadrži više od 20 šablona ugovora i drugih bitnih dokumenata za poslovanje fotografa.

“U osmišljavanju ovog vodiča i dokumenata pratili smo standarde, peporuke i upute drugih dokumenata i fotografskih priručnika u svijetu”, navedeno je iz Udruženja BH FOTOGRAFI.

“Vodič za cijene 2024”, kao i drugi dokumenti, kako se dodaje, bit će dostupni samo članovima Udruženja BH FOTOGRAFI, a upis novih članova vrši se do 10. februara 2024. godine.

Ovo je drugi vodič ovog udruženja. Prvi je izašao u aprilu 2022. i bio je prvi fotografski “Vodič za cijene” koji, kao takav, nije postojao u Bosni i Hercegovini.

“Fotografi koji ne nauče i ne koriste zdrave poslovne navike su jako često u situaciji da ne mogu razvijati svoj posao, napredovati i nastaviti fotografisati profesionalno”, navedeno je prilikom predstavljanja prvog vodiča.

Istaknuto je da je važno da nauče kako na jasan i sažet način objasniti kupcu svoju cjenovnu strukturu.

Također, navedeno je da cijene variraju u zavisnosti od djelatnosti i da su prosječne cijene bazirane na informacijama od bh. fotografa i tržišta.

“Treba uzeti u obzir da fotografi koji rade u velikim sredinama će imati veće troškove proizvodnje nego njihovi kolege u manjim sredinama. Osnovni troškovi najma, prijevoza, hrane i asistenata su jednostavno veći u velikim sredinama”, navedeno je prilikom predstavljanja prvog vodiča iz Udruženja BH FOTOGRAFI.

Neki od problema sa kojima se susreću fotografi su nedozvoljena upotreba fotografija objavljenih na internetu i česte prakse zanemarivanja porijekla i autorstva fotografija. Problem predstavlja i to što i sami fotografi nelojalnom konkurencijom i željom za dokazivanjem često dolaze u položaj da devalviraju profesiju, a prava fotografa i fotoreportera najčešće krše internet portali bez impressuma, tako što bez izvora ili saglasnosti autora objave tuđu fotografiju kao ilustraciju svog teksta.

Više o ovoj temi, ali i o prvom “Vodiču za cijene 2022” je dostupno u tekstu Media.ba.

Izvor: BH FOTOGRAFI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.