Predstavljena Povelja građana BiH za odgovorno ponašanje na društvenim mrežama uoči izbora

Predstavljena Povelja građana za odgovorno ponašanje na društvenim mrežama uoči izbora

Predstavljena Povelja građana BiH za odgovorno ponašanje na društvenim mrežama uoči izbora

Građani uputili zahtjeve političarima, korisnicima i medijima za odgovornije ponašanje na mrežama.

Povelja građana za odgovorno ponašanje na društvenim mrežama predstavljana je danas u Sarajevu. Povelju je pripremilo pedeset učesnika i učesnica Foruma građana, koji se održao ovog vikenda na Johorini, u organizaciji Centra za humanitarni dijalog (HD), švicarske organizacije privatne diplomatije posvećene sprečavanju i rješavanju sukoba širom svijeta.

Povelja građana ističe jasne standarde komunikacije na društvenim mrežama i ima za cilj poboljšanje ponašanja političara, stranaka, institucija i javnosti na društvenim mrežama uoči Općih izbora 2022. Povelja sadrži niz zahtjeva građana upućenih političkim partijama, korisnicima, društvenim mrežama, medijima, međunarodnim organizacijama i domaćim institucijama u cilju smanjene upotrebe govora mržnje, uznemiravanja, dezinformacija, upotrebe botova i trolova prije i tokom izbora.

“Standardi treba da podstaknu korisnike društvenih medija da se ponašaju odgovornije i da pomognu u stvaranju sigurnijeg online prostora”, rekao je učesnik Ivan Volić iz Travnika.

Učesnici i učesnice iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Ljubuškog, Visokog, Brčkog i ostalih gradova iz ciijele BiH odrabani su stratificiranim slučajnim uzorkom, kako bi odražavala društvenu i regionalnu različitost zemlje. Tokom foruma uz pomoć facilitatora i facilitatorki i stručnjaka i stručnjakinja, pripremili su spisak zahtjeva za političare, društvene mreže, korisnike društvenih mreža, medije i novinare, institucije BiH i međunarodne organizacije.

“Veoma je važno da se naš glas čuje i da političarima kažemo da se ne slažemo sa njihovim ponašanjem na društvenim medijima i želimo da se to promijeni”, rekla je učesnica Milkica Milojević iz Banja Luke.

Građanska povelja će biti predstavljena i promovirana političkim strankama, međunarodnim institucijama i široj javnosti, uključujući i kampanju preko društvenih mreža Facebook, Instagram i Twitter, kako bi se potaklo razumijevanje i usvajanje smjernica.

“Važno je da svi građani znaju šta se dešava u izbornom procesu, da prepoznaju vjerodostojnost informacija i izvora, ali i da eliminišu dezinformacije, botove i trolove kako bi društvene mreže bile sigurnije platforme”, rekla je učesnica Jasmina Hadžić iz Sarajeva.

Kako bi pratili napredak prije i tokom izbora, vršit će se monitoring na društvenim medijima u BiH.

“S obzirom na izbore koji dolaze u oktobru, toksična upotreba društvenih medija može podstaći postojeće podjele u Bosni i Hercegovini", rekao je Mark Baskin, viši savjetnik HD-a za Euroaziju. “Građanski forum dao je ljudima jedinstvenu priliku da definiraju prihvatljivo online ponašanje kombinirajući deliberativnu demokratiju s naporima da se ojača odgovorna upotreba društvenih medija.”

Nakon Kosova, gdje je posredovao u izradi prvog regionalnog kodeksa ponašanja na društvenim medijima, HD ovim projektom nastavlja raditi na posredovanju u digitalnom prostoru na Balkanu. 

Povelja je dostupna u draft verziji, a uskoro će biti prilagođena na sve jezike u Bosni i Hercegovini.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.