Preminuo Aleksandar Tijanić

Preminuo Aleksandar Tijanić

Generalni direktor RTS-a, Aleksandar Tijanić, iznenada je preminuo u 64. godini, ispred ulaza zgrade u kojoj je živio na Novom Beogradu. Tijanić je bio jedan od najpoznatijih novinara na ovim prostorima.

Foto: RTS

Rođen je 13.12.1949. u Đakovici. Živio je u Podujevu i Prištini. Nakon završetka srednje škole, Tijanić je studirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je pozvan u nedeljnik "NIN", gde započinje profesionalnu karijeru. Sredinom 1980-ih kao glavni urednik vodio je časopis "Intervju". Krajem osamdesetih je pisao i za zagrebački "Start" i "Danas", i za splitsku "Nedjeljnu Dalmaciju" gde se istakao kolumnom "En passant" u kojoj je kritički komentarisao tadašnji komunistički režim. Objavljivao je političke kolumne i u ljubljanskoj "Mladini", pisao je i za sarajevsko "Oslobođenje", "Sportski žurnal", "Građanin", "Dnevni telegraf", "Nezavisne novine" kao i za nedeljnik Slavka Ćuruvije "Evropljanin". 

U matičnu kuću "Politika" vratio se sa dolaskom demokratskih vlasti sredinom oktobra 2000. godine, kada je postavljen za vršioca dužnosti direktora te medijske kuće, ali se većina zaposlenih usprotivila, i on je, dan kasnije, podnio ostavku na tu funkciju.

Bio je osnivač, voditelj i direktor nekoliko televizija. Radio je kao voditelj kultne JUTEL-ove emisije "Umijeće življenja", bio je prvi direktor i osnivač TV Politike 1993. godine, prvi direktor BK televizije i generalni direktor Radio-televizije Srbije. Od januara 2001. bio je savjetnik za medije predsjednika SRJ Vojislava Koštunice. U martu 2004. postavljen je za direktora RTS-a, a kada je ovo preduzeće transformisano u javni servis, Tijanić je 3. jula 2006. imenovan za generalnog direktora Radiodifuzne ustanove RTS. Ponovo je na mjesto generalnog direktora RTS izabran 30. juna 2010. godine.

Jedno od poslednjih pojavljivanja u javnosti, bilo je u srijedu 23. oktobra, kada je učestovao u javnoj raspravi o elektronskim medijima. Napisao je nekoliko knjiga, a knjiga "Ja i niko moj", koju je nedavno završio, treba da izađe iz štampe krajem godine.

Izvor: B92, RTS