Preminuo Mirko Klarin, osnivač i urednik agencije Sense

Preminuo Mirko Klarin, osnivač i urednik agencije Sense

Preminuo Mirko Klarin, osnivač i urednik agencije Sense

Sense je bio jedini medij koji je kontinuirano i svakodnevno pratio sva suđenja za ratne zločine u Hagu.
 
foto: Brandeis University
 
Preminuo je Mirko Klarin, novinar i osnivač agencije Sense koja je pratila rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i postupke pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) vezane za balkanske sukobe, javljaju bosanskohercegovački mediji.
 
Mirko Klarin rođen je u Trogiru u Hrvatskoj. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 1966. godine je počeo raditi kao profesionalni novinar vodećih dnevnih i sedmičnih listova u bivšoj Jugoslaviji. Prije balkanskih ratova, bavio se uglavnom bliskoistočnim sukobima, političkim dešavanjima u Evropi i političkom nasilju (terorizmu). 
 
Autor je šest knjiga o bliskoistočnom sukobu, terorizmu, totalitarizmu i tranziciji evropske ljevice. Od 1991. do 1998. radio je kao evropski dopisnik beogradskog nezavisnog dnevnika Naša borba, sa sjedištem u Briselu. Pokrivao je sve međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji (Hag, Brisel, London, Ženeva) i druge evropske forume koji se bave krizom i ratom. Takođe je pratio rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od njegovog osnivanja 1993. godine.
 
Od 1998. Klarin osniva i postaje glavni urednik Sense-Tribunala, specijalizovanog medijskog servisa koji redovno prati rad MKSJ-a i drugih međunarodnih sudova sa sjedištem u Hagu, a Sense je bio jedini medij koji je kontinuirano i svakodnevno pratio sva suđenja za ratne zločine u Hagu. Od marta 2000. Sense je proizveo više od 720 redovnih sedmičnih TV programa, pružajući preglede suđenja i razvoja događaja u Tribunalu i Međunarodnom sudu pravde. 
 
Osim dnevnih izvještaja i sedmičnih TV programa, Sense je producirao sedam dokumentarnih filmova i četiri internetska interaktivna narativa o suđenjima za ratne zločine i drugim srodnim temama: "Oluja u Hagu", "Srebrenica: Genocid u osam činova", "Zatiranje historije i sjećanja" i "MKSJ: Slučaj Kosovo, 1998-1999". SENSE je takođe uspostavio dva dokumentaciona centra, u Potočarima i Prištini (koji se bave istragama i suđenjima MKSJ-a u Srebrenici i na Kosovu). Pokrenuo je i Centar za tranzicijsku pravdu u Puli 2017. godine.
 
Mediacentar Sarajevo je 2012. godine uradio intervju s Mirkom Klarinom, u vrijeme kada se iznosila završna riječ u slučaju Šešelj. Intervju možete pročitati na ovom linku.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.