Preminuo Muharem Osmanagić Hare, snimatelj koji je zabilježio početak opsade Sarajeva

Preminuo Muharem Osmanagić Hare, snimatelj koji je zabilježio početak opsade Sarajeva

Preminuo Muharem Osmanagić Hare, snimatelj koji je zabilježio početak opsade Sarajeva

Njegovi snimci korišteni su kao dokazi o brojnim ratnim zločinima počinjenim u glavnom gradu BiH.
 
foto: Sniper Alley / Danilo Krstanović
 
Preminuo je Muharem Osmanagić Hare, snimatelj koji je 1992. godine među prvima zabilježio početak opsade Sarajeva. 
 
Njegov snimak nastao je 2. maja 1992. godine, a Hare je pričao o tom danu. “Kad smo prošli skupštinu, vidjeli smo jedan bijeli UNPROFOR-ov transporter kako vozi nazad. Nešto nije bilo u redu. On nazad, a mi prođemo pored njega. Vidimo da je ispred dim, gore tramvaji”, kazao je tada.
 
 
Hare je snimio neke od najstrašnijih ratnih dana i zločine koje su pripadnici Vojske Republike Srpske vršili nad građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. godine. Njegovi snimci korišteni su kao dokazi o brojnim ratnim zločinima počinjenim u glavnom gradu BiH.
 
“Napustio nas je naš dragi Osmanagić Muharem Hare. Hvala ti za sve što si uradio za našu državu, ovaj grad i za mene lično. Tvoj ratni doprinos nikad neće biti zaboravljen”,  navedeno je, između ostalog, na Facebook stranici Sniper Alley, projekta namijenjenog da pronađe, identifikuje i arhivira fotografije zabilježene u Sarajevu.
 
 
Hare je učestvovao u snimanjima nekoliko filmova, a neki od njih su Ja sam iz Krajine, zemlje kestena (2013.), Ritam života (2007.), Dječak iz ratnog filma (2004.).
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.