Preminuo novinar iz Turske nakon što je upucan ispred kancelarije

Preminuo novinar iz Turske nakon što je upucan ispred kancelarije

Preminuo novinar iz Turske nakon što je upucan ispred kancelarije

Ubijeni novinar je istraživao korupciju u gradu Izmit.
 
foto: Screenshot YouTube / Tukenmez Haber
 
Turski novinar Gungor Arslan preminuo je u bolnici nakon što je upucan ispred kancelarije u gradu Izmit, a turske vlasti su javile da su uhapsile osumnjičenog kojeg su identifikovale kao R.O.
 
“Pozivamo turske vlasti da pokrenu brzu i transparentnu istragu o okolnostima u vezi sa ubistvom novinara Guongra Arslana i da utvrde da li je njegov posao bio mogući motiv za pucnjavu”, rekao je koordinator programa Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) za Evropu i centralnu Aziju Gulnoza Said. “Obećavajuća je činjenica da je policija privela osumnjičenog i pronašla oružje. Sada moraju osigurati da svi koji su umiješani u ubistvo, uključujući sve potencijalne nalogodavce, budu izvedeni pred lice pravde”, dodao je.
 
Arslan je bio direktor i glavni urednik lokalnog dnevnika Ses Kocaeli.
 
Erol Onderoglu, turski predstavnik grupe za medijska prava Reporteri bez granica (RSF) sa sjedištem u Parizu, rekao je za AFP da je Arslan istraživao korupciju u gradu. Kako navodi News 24, Arslan je i ranije bio meta napada a vodila se i istraga protiv njega zbog ranijih članaka o korupciji.
 
Prema izvještaju Reporters Without Borders i njihovom indeksu slobode medija, Turska se nalazi na 153. mjestu od 180 zemalja na listi.
 
Izvor: CPJ i News 24

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.