Preminuo poznati novinar Miloš Vasić

Preminuo poznati novinar Miloš Vasić

Preminuo poznati novinar Miloš Vasić

Jedan od osnivača nedeljnika “Vreme”.

Foto: Vreme

Novinar Miloš Vasić (1947-2021), jedan od osnivača nedeljnika “Vreme”, preminuo je danas u Beogradu poslije duge i teške bolesti.

Novinarstvom se počeo baviti 1969. godine. U nedeljniku NIN je proveo 15 godina, koji je napustio zbog pritisaka režima Slobodana Miloševića. Učestvovao je 1990. u pokretanju nedeljnika “Vreme.” Tokom tri decenije u “Vremenu”, pokrivao je sve važne teme od demonstracija 9. marta 1991, preko rata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

“Njegovi tekstovi nakon atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića i tokom operacije 'Sablja', koja je potom usledila, postavili su standarde onoga što danas u Srbiji smatramo istraživačkim novinarstvom”, stoji u saopštenju “Vremena”.  

Vasić je tekstove iz tog perioda uzeo kao osnovu za knjigu “Atentat na Zorana”, a autor je i više knjiga o oružju, romana “Ptica panike”, kao i zbirke kolumni “Moj muški život”, te dobitnik brojnih nagrada.

“Kao novinar, bio je oštar, precizan, sa prepoznatljivim stilom. Kao kolega, bio je sve suprotno od toga: blag poput roditelja, mudar savetnik i nežan kritičar, onaj od kog su svi mlađi članovi redakcije učili, svesni da nikada neće biti ni blizu kao Miša”, saopšteno je iz “Vremena”.

Iza Miloša Vasića ostalo je petoro dece i mnogobrojni unuci.

Vrijeme komemoracije i sahrane Miloša Vasića biće naknadno saopšteni.

Izvor: Vreme

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.