Preminuo Smiljko Šagolj

Preminuo Smiljko Šagolj

Nekadašnji odgovorni urednik informativno-dokumentarnog programa na Televiziji Sarajevo, Smiljko Šagolj, preminuo je iznenada, a uzroci smrti još uvijek su nepoznati.

Foto: Nacional.hr

Nakon dvopredmetnog studija filozofije i psihologije i kratkog rada u prestižnoj sarajevskoj gimnaziji, Šogolj se zaposlio na Televiziji Sarajevo, gdje je radio kao novinar, a potom i obnašao i brojne dužnosti - od urednika dnevnika do glavnog i odgovornog urednika informativno-dokumentarnog programa.

Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada: za najbolje vođenje dnevnika u Jugoslaviji, zatim za dokumentarne reportaže. Nositelj je zlatne značke za najveća programska ostvarenja TV Sarajevo. Krajem 1989.godine počeo je raditi za Televiziju Zagreb.

Radio je na HTV u Studiju u Splitu kao redaktor i izvješćivao za hrvatske radiopostaje u Americi i Australiji. Predavao je na Sveučilištu u Mostaru na Filozofskom fakultetu, na Odjelu novinarstva, predmete – Televizija i Mediji u procesu globalizacije, a na politologiji Uvod u političke teorije. Predavao je i više izbornih predmeta na kroatistici.

Autor je četiri knjige koje su i udžbenici i obvezna literatura na predmetu Televizija i na Odjelu politologije. Završio je i poslijediplomski studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i magistrirao upravo o temi: Lokalne TV i procesi globalizacije. Na istom fakultetu je doktorirao na temu "Novinstvo i nastanak nacija”. 

Izvor: Radiosarajevo